A vízvezeték-szereléstől a megújuló energia alkalmazásáig

Pászti Csongor – a Hidroterma vállalat tulajdonosa

Hidroterma

Mikor indítottad meg a vállalkozásod?

A vállalkozást 2006-ban indítottam be, ami azt is jelenti egyben, hogy az idén jubilálunk, mivel tíz éves idén a cég. Szent Illés, Temerin védőszentjének ünnepekor, amit a vállalkozás védőszentjének is választottam, kellőképpen meg is fogunk ünnepelni.

Milyen nehézségekkel találkoztál eddigi munkád során?

Egy vállalkozás életében a gondok folyamatosak, csak idővel, ahogy fejlődik a cég, úgy más jelleget öltenek. Kezdetben nagy nehézséget jelent a törvények megtanulása, számlakiállítás, beárazás, de ezen a könyvelő segítségével könnyen túljut az ember.

Sokkal inkább az ügyfélkör kialakítása okozza a gondot, az ügyfelek bizalmának megszerzése. A későbbiekben már jelentkezik a forgótőke hiánya,

ha a vállalkozás komolyabb kivitelezésekben is érdekelt. Persze ez a nulltőkével rendelkező kisvállalkozásokat érinti. De mindez egy idő után normálissá válik és csak a kezdetekben ijesztőek ezek a gondok.

Fotó: Hidroterma

Vállalkozásodban a szolgáltatások széles választéka található meg, fűtési rendszerek, víz- és gázvezetékek beszerelése, klimatizáció. Mely megrendelések a leggyakoribbak?

Igyekszünk teljesen lefedni mindazt, amit az épületgépészet alatt értünk. Azaz ha valahol mint kivitelezők megjelenünk, akkor minden munkálatot elvégezünk, hiszen az ehhez megfelelő szaktudásunk is megvan.

Beszállítói kapcsolataink és azokkal aláírt szerződéseink révén igen nagy horderejű munkákat tudunk elvégezni. Talán leggyakrabban az alap,a vízvezeték beszereléséből adódik a legtöbb, azután a fűtés, habár az új generációs klímaberendezések egész éven át tartó használata egyre több ilyen munkát is hoz.

A megújuló energiaforrásokkal is foglalkoztok. Ez pontosan mit takar?

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit.

Mi a napenergia, a szélenergia, a biomassza és a geotermális energia kiaknázásában vagyunk érdekeltek, azaz ezekkel a megújuló energiaforrások segítségével üzemelő futó- és hűtőrendszerek telepítésével is foglalkozunk.

 

 

Fotó: Hidroterma

Ha jól tudom, a közelmúltban sikeresen pályáztál. Milyen fejlesztéseket, újításokat tervezel?

Tíz év után most abban a helyzetben vagyunk, hogy a kapacitásainkat kell növelnünk a kivitelezési kereslet miatt - ezt a célt szolgálja a pályázataink tartalma is. A mi szakterületünk igényli  a sok speciális szerszámot, melyek igen drágák. Remélem lesz kellő számú szakember is, akiket  alkalmazni tudunk, a nagy kivándorlás most nehezíti a dolgunkat.

Mit tanácsolnál egy kezdő vállalkozónak?

Voltak helyzetek, amikor megveregették a vállam és együttérzéssel azt mondták, nem lenne jobb feladni és valami biztosat keresni? Ha feladtam volna, nagyon bánnám. Mit tanácsolnék?

Hit, kitartás, tanulás, alkalmazkodás, megalázkodás, lelkiismeretes munka. És még egyszer mondanám, kitartás!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek