,,Van jövője a juhtenyésztésnek”

Narancsik Nándor- Kapcsolható eszközök, szántóföld-Mohol

A moholi Narancsik Nándorék juhtenyésztéssel foglalkoznak. A szép nagy állomány fenntartásában, takarmányozásában nagy segítséget jelentettek a Prosperitati Alapítvány pályázatai, a földvásárlás lehetősége, de a kapcsolható eszközök is. A családi gazdaság jelenéről és jövőjéről szívesen mesélt a gazda:

  • Milyen fajta juhokat tenyésztenek és mekkora az állomány?

Wittenberg fajtát tenyésztünk, 200 állatot tartalmaz az állomány jelenleg. Főleg jószágtenyésztéssel foglalkozunk. Ezért is termelünk gabonát, amelyet aztán megetetünk a jószágtenyésztésnél. Főleg továbbtenyésztésre adjuk el a jószágokat, a nőstényeket, a kosokat, ami pedig ,,vágós” állat, az természetesen a vágóba kerül.

  • Milyen eszközökre pályáztak a Prosperitati Alapítvány pályázatain?

Több alkalommal pályáztunk, már kezdettől fogva jónak, kivételesen kedvezőnek találtuk a Prosperitati nyújtotta lehetőségeket. Indítottunk a földvásárlási pályázatokkal, ezek folytán sikeresen nyertünk földeket, amelyekre szükségünk van a jószágtenéysztésnél, takarmányozás céljából.

Nyertünk kukorica ültetőt, továbbá mivel családi vállalkozásban végezzük a gazdaságot, ennélfogva a család több tagja is pályázott, búzavetőgépre és már egy traktort is nyertünk.

Egyre kevesebb a kézi munkaerő, ezért gépesíteni kell mindent, de csakis új, jó és hatékony gépekkel tudjuk kivitelezni a további előrehaladásunkat.

  • Milyen egyéb pályázati, bővítési terveik vannak, illetve van- e kilátás utánpótlásra a családi gazdaságban?

Mindenképpen szeretnénk pályázni, amennyiben erre lesz további lehetőség. Nagy szükségünk volna még gabonaszállítókra, terveink között szerepel, hogy felfrissítjük az állományt, illetve további jószágokat és földterületet is vásárolunk.

Országunkban a juhtenyésztés viszonylag kedvező ágazatnak számít. A bárányok eladhatósága, ára a normális keretek között mozog. Bizonyos, hogy van jövője a juhtenyésztésnek. Azt, hogy a jövő generációk miként ítélik meg a lehetőségeket, jelenleg nem tudjuk befolyásolni. Két lányunk van, bízunk benne, hogy idővel, a mi pozitív példánk nyomán meglátják majd a lehetőséget, a stabilitást, amelyet egy, sok munkával, de eredményesen fenntartott családi gazdaság jelenthet- hallottuk a moholi Narancsik Nándortól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek