Új eszközök, újabb esélyek

Cseke Mária – Kapcsolható eszközök, földvásárlás – Pacsér

A pacséri Cseke Mária családi gazdaságában, gyermekeivel együtt dolgozva, a Prosperitati Alapítvány pályázatain való részvételnek köszönhetően jelentős bővítések mehettek végbe az elmúlt években. Minderről Mária készséggel mesélt:

  • Milyen eszközökre, illetve földterületre pályáztak a Prosperitati Alapítványnál?

Első körben kombájnt igényeltünk. Igaz, hogy használt kombájnt, de nagyon örültünk neki.

Megjavítgattuk, jó barátok és mesterek segítségével. Mostanra tökéletes állapotban van, tudjuk használni. Eddig fizetnünk kellett a kombájnozást, most viszont meg tudjuk oldani saját magunk és ez nagy segítség a család számára.

Második körben pályáztunk földterületre, gyümölcsösre, szilvafákkal. Egykor gyönyörűek voltak azok a fák, sajnos ma már betegek lettek, ezért kicseréljük majd őket mogyoróra. A harmadik körben ugyanis mogyoró kombájnra pályáztunk és reménykedünk benne, hogy ezt az eszközt is mielőbb ki tudjuk használni.

Nagyon örülünk neki, hogy mindezt megkaptuk és annak is, hogy sikeresen pályáztunk.

  • Közös családi gazdaságról van szó és mekkora területen gazdálkodnak?

Közösen végezzük a munkákat. Fiam is eredményesen pályázott a Prosperitatinál. Egy pótkocsi és egy traktor kerülhetett ennek köszönhetően a tulajdonába. Kilenc hektáron termesztünk kukoricát és napraforgót.

Mondanom sem kell, nagyban hozzájárult kis gazdaságunk sikeres működéséhez minden eszköz, amelyet az Alapítvány segítségével vásároltunk.

  • Szeretnének pályázni a jövőben is, illetve mire volna szükség a gazdaság fejlesztéséhez?

Amennyiben lehetőség adódik rá, mindenképpen szeretnénk pályázni, bővíteni. Nagy szükségünk volna további földterületek vásárlására. Minderre egyelőre nem mutatkozik alkalom. Bizakodóak, türelmesek vagyunk, hogy lassan, de biztosan, kitartó munkával fent tudjuk tartani, gyarapíthatjuk a családi gazdaságot – hallottuk Máriától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon