Türelem és kitartás a sikeres vállalkozás titka

Totpromet doo., Óbecse

Az óbecsei Totpromet több évtizedes fejlődéstörténete olyan vállalkozói siker, amellyel a tulajdonos, Tóth Zoltán méltán büszkélkedhet. Figyelemreméltó tapasztalatokon keresztül jutott el a jelen eredményeihez, amelyekhez mint mondta, nagyban hozzájárult a Prosperitati Alapítvány, vagyis az anyaország által biztosított támogatás.

  • A vállalkozás megalakulásának ideje a polgárháború első éveivel esik egybe. Hogyan tudta megalapítani, majd fenntartani a céget, ilyen hosszú és viszontagságos időszakokon keresztül?

Mindenek előtt türelem és kitartás kellett céljaink eléréséhez.

Vállalkozásunk 1992-ben került bejegyezésre, de csak 2001-ben kezdett aktívan működni. Kezdetben 30 négyzetméteren, két munkással, épületgépészeti elemek és épületanyagok forgalmazásával foglalkoztunk. Ezt a területet folyamatosan bővítettük és 2003-ban egy 300 négyzetméteres raktárhelységet építettünk, majd 2004-ben egy 100 négyzetméteres üzlethelységgel bővítettük a vállalkozásunkat. Ekkor a munkavállalók létszáma már kilencre nőtt.

2006-ban további lépéseket tettünk annak irányában, hogy bővüljön a vállalkozás és elkezdtünk gépészeti elemek kivitelezésével, valamint szerelésével foglalkozni, többek között fűtési, hűtési rendszerek, központi porszívók, hővisszanyerős szellőztetők és nem utolsó sorban hőszivattyúk telepítésével. Eközben a vállalkozás gépparkja folyamatosan nőtt, bővült és korszerűsödött, úgyhogy ma már önállóak vagyunk a szállítás és a rakodás terén. Mivel folyamatos fejlődésben vagyunk, így árukészleteink is folyamatosan nőnek, ezért szükségét láttuk egy nagyobb üzlethelység megépítésének.

2014-ben megszületett a döntés, hogy egy komoly bővítést viszünk végbe a vállalkozásban.

2015 tavaszán kialakítottuk az új üzlethelységet, amely a modern kor vívmányát tartalmazza: van benne geotermikus fűtés, hűtés, led- világítás, tehát minden, ami szükséges egy ilyen jellegű épületben. Ezt az üzlethelységet három évvel ezelőtt adtuk át funkciójának.

  • Milyen módon segítették, segítik a folyamatos fejlődést a Prosperitati Alapítvány pályázatain elnyert eszközök?

A Prosperitati Alapítvány pályázatai során három körben vettünk részt.

Az első pályázati körben az eszközbeszerzési pályázaton kaptunk 830 000 dinárt, új gépek vásárlására, amit a mestereink használnak a kivitelezés során. Ezek a gépek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy gyorsabban és minőségesebben tudják ellátni a munkájukat a terepen. Ezek közül kiemelném a fagyasztógépet, a másik nagy kedvencünk pedig a falfúró berendezés. A második pályázatunk a kamattámogatási pályázat volt, ahol az Alapítvány 850 000 dinárral járult hozzá a teherszállító furgon megvásárlásához. A harmadik kör szintén az eszközbeszerzési pályázat keretein belül valósult meg. Ekkor az Alapítvány 1 millió dinárt hagyott jóvá egy új betonvas húzó-, egyengető- és hajlítógép megvételéhez.

  • Bővült- e ezáltal a lehetőségek skálája, illetve növekedett-e az alkalmazottak száma?

Jelenleg a vállalkozásunkban 17 munkavállaló dolgozik.

Az Alapítványnak köszönhetően a befektetések, amelyeket végbevittünk az elmúlt két évben, két munkavállalóval történő bővítést tettek lehetővé. A munkások száma ilyen módon tizenötről tizenhét főre emelkedett. Szeretném megköszönni a magyar kormánynak, a Prosperitati Alapítványnak, hogy nemcsak eszmeileg, hanem anyagiakkal is támogatja a szülőföldön maradást és boldogulást- hallottuk Tóth Zoltántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon