Szerény keretek között, stabilitásra törekedve

Péter Zoltán – Topolya – Kapcsolható eszközök, földvásárlás

A topolyai Péter Zoltán nejével együtt építette ki a családi gazdaságot, amely a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően kapcsolható eszközökkel és földterülettel is gyarapodhatott az elmúlt évek során. A családban két leánygyermek van, ezért nem tudják még, milyen jövője lesz gazdaságuknak, de szerény keretek között, amit csak módjukban áll, azt igyekeznek megvalósítani a mezőgazdasági növénytermesztés területén. Zoltán készségesen mutatta be a gazdaságot, mesélt tevékenységükről, tervekről:

  • Milyen eszközökre pályázott sikerrel a Prosperitati Alapítványnál, és mennyiben segítették mindezek a mezőgazdasági termesztést?

Az első körben pályáztam egy 4,5 méteres hengerre, szántóföld területre, a második körben egy búza vetőgépre.

 

Mindegyik sikeres pályázat volt. Mindez nagy segítséget jelentett számunkra, mert elöregedett gépekkel dolgoztunk, ezek pedig újabb gépek és nagyobb mértékben segítik a termelést. A vetést, a kelést is felgyorsítják.

  • Mekkora területen és mit termesztenek?

Harminc hektáron termesztünk búzát, napraforgót, kukoricát, árpát, sőt régebben kölest is, de ma már azokra a kultúrákra koncentrálunk leginkább, amelyek megérik gazdaságilag. Némi földterületet örököltem, de a földjeink jelentős részét a nejemmel közösen vásároltuk, lassacskán teremtettük be a közös élet során.

  • Szeretnének- e pályázni a jövőben is?

Nem szokásunk túlvállalni magunkat. Amennyit a lehetőségeink megengedtek, annyit fektettünk a bővítésbe. Szerény keretek között a stabilitásra törekszünk.

Egyelőre beszereztük a legszükségesebb eszközöket. Nagyon hálásak vagyunk az Alapítványnak, hogy mindezeket a fejlesztéseket véghez tudtuk vinni.

  • Elmondása alapján, önöknek bevált az ,,addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” alapelv. Milyen további terveik vannak?

Két lányunk van, nem láthatjuk előre, milyen szakmát vagy hivatást választanak majd maguknak.

Tehát úgy ésszerű, ha nem hajszoljuk bele a gazdaságot nagy léptékű fejlesztésekbe. A jelentős munkaerőhiány számunka is nehézséget jelent, ezért tapasztalataink szerint okosabb a saját magunk által megművelhető földterületnél maradnunk, megtartani azt az önállóságot és állandóságot, amelyre azt gondolom, hogy büszkék lehetünk

hallottuk a topolyai gazdálkodótól, Péter Zoltántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon