,,Régi vágyunk volt a szőlőskert”

Terényi Gere Emese-Zenta-Többéves ültetvények, beruházás megvalósítása

A zentai Terényi Gere Emese és családja öt évvel ezelőtt kezdett szőlőtermesztéssel foglalkozni. A Prosperitati Alapítvány segítségével tudták bővíteni a területet és hozzájutni szőlészeti eszközökhöz. Emese örömmel ismertette a férjével együtt működtetett gazdaság fejlődéstörténetét, a terveket:

  • Hogyan segítették a Prosperitati- pályázatok a bővítést?

Az eddigiek során három alkalommal sikerült pályáznunk az Alapítványnál és minden alkalommal nyertünk is.

Az első körben szőlőoltványokat vásároltunk, tehát további 2000 tőkével tudtuk bővíteni a területünket. A második körben pedig a szőlő feldolgozásához szükséges eszközökből tudtunk néhányat vásárolni. Gondolok itt szőlőprésre, zúzóbogyózóra, illetve egyéb tárolóedényekre. A harmadik körben a fiatal ültetvényhez szükséges támrendszert sikerült beszerezni az Alapítvány jóvoltából. Betonoszlopokat, illetve dróthuzalokat vásároltunk.

  • Főállásban egyikük sem gazdálkodó. Mi adta a szőlőskert ötletét?

A férjem tanár, jómagam turisztikai menedzser végzettségű vagyok. Ez valamilyen szinten kapcsolódik a terveinkhez, hiszen a későbbiekben a borászat, a turizmus is belekerül majd a tevékenységi körünkbe. Ami a szőlőskertet illeti, 2014- ben telepítettük el az első szőlőtőkéket, ekkor 3000 szőlőt telepítettünk, chardonnay, ottonel muskotály és kékfrankos fajtákat.

 

A férjemmel közösen indítottuk a szőlészetet, régi vágyunk volt, hogy legyen egy kis szőlőskertünk. A terület egy hektár körüli, 3000 idősebb és 2000 fiatalabb tőkével telepített.

  • Milyen terveik vannak?

Jelenleg a majdani borászatunk regisztrációjához szükséges körülményeket igyekszünk megteremteni. Saját fogyasztásra és ajándékozva már kikísérleteztük a készíteni kívánt borfajtákat. Esetünkben a fehérszőlőből készült borok lesznek dominánsak, ottonel muskotály, rizling, de persze a vörösből a kékfrankos is megjelenik majd a kínálatunkban. Természetesen a jövőben is nagyon szeretnénk pályázni az Alapítványnál, amennyiben alkalom, újabb pályázat  adódik ehhez. Nagyon jó lehetőségnek tartjuk, olyannak, amit feltétlenül meg kell ragadni. Hálásak is vagyunk érte- hallottuk Terényi Gere Emesétől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek