Otthon lenni a gazdálkodásban

Györe Andor, Törökfalu – Kapcsolható eszközök, földvásárlás

Györe Andor Törökfaluban él, szüleivel közösen tartja fent és fejleszti a családi gazdaságot. Elmondása szerint, tősgyökeres falusi, csakis Törökfaluban tudja elképzelni a jövőjét. Céljai elérésében, a gazdaság fellendítésében nagy segítségére voltak, vannak a Prosperitati Alapítvány pályázatai. 

  • Milyen eszközökhöz jutott az Alapítvány pályázatai által?

Az első pályázati körben egy permetezőgépet igényeltünk és nyertünk, a második körben a földvásárlást pályáztuk meg, illetve a harmadik körben egy pótkocsit, majd a későbbiekben kapcsolható eszközt, egy váltvaforgatós ekét sikerült vásárolni az Alapítvány jóvoltából.

Mindez óriási segítség volt, hiszen önerőből ezt sokkal később tudtuk volna megvásárolni. Mindez által nagyobb kapacitásra tettünk szert, tehát sokkal előbb és gyorsabban el tudjuk végezni ugyanazokat a munkákat, amelyek azelőtt, a régi gépekkel, lényegesen több időt vettek igénybe.

 

  • Miből áll a gazdaság, illetve milyen kultúrákat termesztenek?

A szüleimmel közösen gazdálkodunk. Mindez úgy indult, hogy eldöntöttük, közös gépparkot alakítunk ki. Jelenleg 24 hektáron termesztünk búzát, kukoricát, napraforgót, cukorrépát, olajrepcét.

  • Milyen bővítési, fejlesztési terveik vannak?

Nyilvánvaló számunkra, hogy csakis a különböző pályázatok segítségével tudunk fejlődni.

Legyen az a Prosperitati Alapítvány, a tartomány vagy a köztársaság által kiírt pályázat, igyekszünk megragadni a lehetőséget. Jelenleg az önerő hiánya miatt a géppark további bővítése várat magára, de mindenképpen a távlati tervek között szerepel. Ahogyan célunk folytatni a  földvásárlást, a bővítést, a terjeszkedést is.

  • Miként éli meg egy fiatal gazdálkodó a falusi létformát, a közösségi életet?

Jómagam Szabadkán folytattam a tanulmányaimat, de a szívem mindig is hazahúzott.

Nem tudnám máshol elképzelni az életem, mindig Törökfalu marad az otthonom. A szeretett gazdálkodás mellett a szabadidőben igyekszem, igyekszünk a település közösségi, kulturális életében is résztvenni- hallottuk a törökfalui fiatal gazdálkodótól, Györe Andortól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek