,,Minden téren sokat segített a Prosperitati”

Mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, méhészet

A sajkáslaki Szabó Róberték gazdaságát nagymértékben előre vitte, munkájukat sokban segítette, hogy több körben is pályáztak a Prosperitati Alapítványnál. Régi eszközöket, gépet cserélhettek új munkaeszközökre. Minderről és a gazdaság működéséről Róbert készséggel mesélt:

  • Mekkora területen gazdálkodnak, és mit termesztenek?

Húsz hektár saját földterületünk van, a bérelttel együtt összesen körülbelül negyven holdon gazdálkodunk. Gabonát termesztünk, kukoricát, napraforgót, szójababot.

  • Milyen eszközökre, gépekre pályázott a Prosperitati Alapítványnál, illetve mindezek mennyiben segítik a munkájukat?

Az első körben méh kaptárakra pályáztam, a másodikban vetőgépet, a harmadikban egy traktort igényeltem. A továbbiakban műtrágyaszóróra és új pótkocsira pályáztam, mindezek szintén sokat segítenek a munkavégzés, a   szállítás területén. Továbbá abban, hogy átfuvarozzam a termést a földön.

  • Közösen működtetik a családi gazdaságot, illetve van- e kilátás utánpótlásra?

Édesapámmal és testvéremmel együtt működtetjük a közös családi gazdaságot. Az unokaöcsém szintén aktívan résztvesz a munkában. Az én fiam még kicsi, de bízunk benne, hogy idővel ő is bekapcsolódik majd a családi gazdaság tevékenységeibe.

  • Milyen egyéb bővítési terveik vannak?

Szerettünk volna földterületre pályázni, csak nem találtunk megfelelő parcellát.

Ez a cél is a közeljövő bővítési tervei között szerepel. Továbbá az elöregedett, elhasználódott gépezetek további lecserélést szintén előirányoztuk a következő évekre. Ennélfogva, amikor csak lehetőség adódik rá, pályázni fogunk

- hallottuk a sajkáslaki gazdálkodótól, Szabó Róberttől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon