Méh - szorgalommal, eredményesen

Bálint - méhészet – Muzslya

A közel 1000 méhcsaláddal, csomagolóüzemmel rendelkező, több évtizedes múltra visszatekintő muzslyai Bálint- méhészet, családi vállalkozás számára nagy előrelépést jelentett a támogatás, amelyet a Prosperitati Alapítvány által, az anyaországtól kapott.

  • Vállalkozásuk három körben is pályázott. Milyen eszközöket tudhatnak magukénak az Alapítványnak köszönhetően?

Hála az Alapítványnak bevezettünk egy minősítési rendszert a csomagoló üzemünkbe. Később kaptunk egy gépet, amellyel által véghez tudjuk vinni a csomagolást, 15 grammos fóliába csomagoljuk a mézünket. Folyamatában mindez úgy néz ki, hogy 1000 méhcsaláddal méhészkedünk, csomagolóüzemünk van, ahol azt, amit kitermelünk, be is csomagoljuk.

A Gomex üzletlánc számára, márkatermék címen csomagoljuk a mézet.

A harmadik körben egy viaszfeldolgozó gépet nyertünk, amellyel műlépet gyártunk a méhcsaládoknak.

  • Az eredményekért keményen meg kell dolgozni, ezt bizonyítja az Önök vállalkozása is. Mikor, hogyan alakult és milyen (élet)tapasztalatokat tudhat maga mögött?

Idestova negyven éve foglalkozom méhészettel, mellékfoglalkozásként indult, aztán jöttek a polgárháborús évek, kezdődtek a forrongások az országban. Ekkor már kezdő vállalkozóként dolgoztam a cégben, csak fizetés nemigen volt.

Megpróbáltam külföldön boldogulni, Németországban dolgoztam két és fél évig. Nagyon nehéz időszak volt, a család itt, én ott…Nem tetszett Németország, az ottani életforma, hát úgy döntöttem, hazajövök és főállásban méhészettel foglalkozom majd.

Bizonyos tapasztalatom volt és elkezdtem szaporítani a méh- családokat. Nem volt könnyű, mert a családban senki sem foglalkozott méhészettel, nulláról kezdtem, törtem az utat. A fiam, amikor már felnőtt, a párjával együtt elköltözött Pestre, hogy majd letelepednek ott. A  fizetések azonban nem voltak akkoriban olyan magasak, ezért úgy határoztak visszajönnek ide és közösen méhészkedünk.

  • Gondolom, nem bánták meg döntéseiket... Milyen további terveik vannak?

Az idő és a befektetett munka visszaigazolta döntéseink helyességét. További tervünk, ötletünk, hogy lépesméz termeléssel szeretnénk foglalkozni. Ehhez az első lépés, hogy természetes méhviaszból készítünk műlépeket, amelyek a piacon nem kaphatóak.

Nagy köszönettel tartozunk a Prosperitati Alapítványnak, hogy segített rajtunk. Ezáltal nagy léptekkel, rohamosan tudunk fejlődni- hallottuk Bálint Jánostól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon