A mai világban több lábon kell állni

Ricz András, a Pro Regio Kft és a Furioso d.o.o. vállalkozások tulajdonosa

Magyar Szó

  • Mikor indította el vállalkozását, milyen múltra tekint vissza?

1992-ben, mint sok más akkori fiatal, én is Magyarországon kezdtem a középiskolát,

elsősorban a szüleim döntésének köszönhetően, akik biztonságban szerettek volna látni az akkor vérzivataros jugoszláviai körülmények közepette. Szegeden fejeztem be a középiskolát, majd a főiskolát és az egyetemet is, de szinte mindegyik mellett foglalkoztam valamilyen vállalkozási tevékenységgel, amit útkeresésként tudnék jellemezni. A pályázatírással és projektmenedzsmenttel foglalkozó vállalkozásunkat 2004-ben indítottuk be Szegeden, Magyarország akkor csatlakozott az Európai Unióhoz, és megnyíltak az első támogatási lehetőségek a vállalkozások számára is.

Egy évfolyamtársammal a főiskoláról azon gondolkodtunk, hogy mi az a vállalkozási forma, amit viszonylag kevés tőkével, a saját munkánk felhasználásával tudunk folytatni, így adódott a csatlakozás évében, kihasználva a piaci igényeket, a pályázati tanácsadás és projektmenedzsment, amivel azóta is foglalkozunk.

Mivel sohasem szakadtam el Vajdaságtól, ezen belül is Szabadkától és Palicstól folyamatosan kerestem a módját, hogy hogyan lehetne visszajönni, és itt is vállalkozásba fogni.

2005-ben adódott egy lehetőség, amit kihasználva, itthon is elkezdtem ezzel a tevékenységgel foglalkozni, először csak partnerként egy szervezetben, majd rövid ideig alkalmazottként, 2006-óta pedig önálló vállalkozóként. Az elmúlt idő alatt sikerült felépíteni egy olyan biztos lábakon álló vállalkozást, amelynek két fő iránya van, ezek közül az egyik a már említett pályázati tanácsadás, a másik pedig a helyi erőforrásokra épülő turizmus.

A turizmus úgy került a képbe, hogy palicsi gyerekként mindig is érdekeltek a fürdőhely fejlesztési lehetőségei, a főiskolán és az egyetemen is a diplomamunkámat a palicsi és a környező települések falusi turisztikai fejlesztési lehetőségéből írtam.

A családunk tulajdonában van már több mint 70 éve egy palicsi villa, ahol több generáció is felnőtt, de sohasem volt kellőképpen kihasználva, én meg fiatal koromban azon gondolkodtam, hogy lehetne az ingatlanból turisztikai vállalkozást létrehozni. Ezek az álmok 2007-re meg is valósultak, amikorra is sikerült a villa tetőterében kiépíteni négy vendégszobát, amelyben azóta is üzemel a Villa Ricz vendégház. Ehhez kapcsolódóan építettük ki később Ludason a Furioso Lovas Centrumot, amely a lovak iránti szeretetünkből indult, és odáig jutott, hogy teljes körű lovas- és vendéglátói szolgáltatást tudunk nyújtani az azt igénylő kedves vendégek számára.

A vállalkozásunk jelen pillanatban hozzávetőlegesen 10 embernek ad munkát itt Vajdaságban, és Magyarországon is fenntartunk egy irodát. Ki kell hangsúlyozni, hogy családi összefogásra épül, hiszen a külső alkalmazottak mellett a szűkebb család szinte minden tagja felelős valamely folyamatért a cég működésén belül.

  •  A cég keretein belül működik a stratégiai projektmenedzsment üzletág. Ez milyen feladatokat foglal magában?

A stratégiai projektmenedzsment egy komplex szolgáltatást foglal magába, amely egy adott projekt teljes végrehajtását jelenti, a projekt ötlet kidolgozásától kezdve, a projekt fejlesztésén át, a finanszírozási források megtalálásán, ami sok esetben pályázati úton történik, a projekt teljes levezénylésén át, a projekt zárásáig, ami esetünkben, általában a támogatóval és a megbízóval való elszámolást jelenti.

A projektmenedzsment feladatot, nagyobb részben külső megbízások által végezzük, kisebb részben saját projektjeinket menedzseljük, nyitottak vagyunk mindenki, minden megkeresés irányába, fő ismérvünk a szakmaiság, hiszen a piacról élünk, tudomásunk szerint függetlenként bármilyen önkormányzati vagy más intézményi háttér nélkül mi vagyunk az egyedüli vajdasági magyar pályázati tanácsadással, vállalkozásfejlesztéssel és projektmenedzsmenttel foglalkozó vállalkozás.

Büszkék lehetünk rá, hogy cégünk részt vett Szerbia számára első nyílt kiírású uniós pályázat végrehajtásában 2006-ban és azóta több mint 30, az Európai Unió által finanszírozott projektet menedzseltünk sikeresen. Megbízóink az uniós projektek adottságaiból adódóan elsősorban non profit intézmények: önkormányzatok, önkormányzati intézmények, oktatási intézmények, civil szervezetek, és egyéb szervezetek mind Szerbiából mind Magyarországról.

Fő profilunk a határon átnyúló pályázatok menedzselése,

elsősorban azért mert ezek voltak elérhetőek a múltban Szerbia számára, és itt jól ki tudjuk használni Vajdaság földrajzi pozícióját, hiszen három uniós tagországgal határos, amelyekkel mindegyikével van közös programja, és amelyet mindenféleképp ki kell használnia a vajdasági magyar közösségnek.  2013-óta Szerbia számára más Uniós elsősorban direkt brüsszeli források is elérhetőek, cégünk ezek lehívásához is sikeresen adott tanácsokat megbízói számára az elmúlt időszakban.

  •  Hogyan tudnak segíteni mindazon pályázni vágyó személyeknek, akik vállalkozási ötletekkel fordulnak önökhöz?

Cégünk a projektmenedzsment üzletágon belül, amíg az nem került megszüntetésre a magyarországi Corvinus Zrt, vállalkozásfejlesztési központja volt, ami elsősorban az akkor elérhető vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési források elosztásának segítésében öltött testet. Ezt a tevékenységet, ha kisebb volumennel is, de azóta is végezzük önállóan, mivel folyamatosan keresnek meg minket, cégek, civil szervezetek, intézmények, projekt ötleteikkel, amelyhez elsősorban finanszírozási segítséget keresnek.

Ahogy már említettem is, teljes körű tanácsadási szolgáltatást tudunk nyújtani, ami a projekt élettartamát felölelő összes lépést magába foglalja.

Nagyon fontos az, hogy a potenciális ügyfélnek, jól átgondolt, megfelelő alapokra helyezett projekt ötlete legyen,

mert ahhoz, az esetek nagy részében lehet forrást találni. Sajnos sok esetben keresnek meg minket, azzal, hogy hallották, hogy pénzt lehet kapni, ilyen vagy olyan formában, és nekik is szükségük van rá, de ötletük nincs, hogy mit lehetne csinálni, találjuk ki mi. Sajnos az ilyen megkereséseket a legtöbb esetben el kell utasítanunk, mert még a legjobb szándékunk mellett sem tudunk az ügyfelünk helyett gondolkodni, viszont abban tudunk segíteni, hogy ha van egy jó ötlete rávezessük arra, hogy lehet azt projektté fejleszteni, és segítünk annak végrehajtásában. 

  • A csapatépítés, mint üzletág megvalósítására Szerbiában még kevés példát találni, azonban a Kft. ezzel is foglalkozik. Miként járul hozzá a vállalatirányítási rendszerek működéséhez?

A csapatépítést kiegészítő tevékenységként végezzük a projektmenedzsment és a vállalkozásfejlesztés mellett, a meglévő turisztikai erőforrásaink kihasználásával. Felméréseink és tapasztalataink szerint a vajdasági mikro- és kisvállalkozások a pályázati tanácsadáson kívül szinte semmilyen formában nem vesznek igénybe külső tanácsadókat vállalkozásuk fejlesztésére.

A vállalkozás vezetője egyszemélyben a pénzügyi, a marketing, a humán erőforrás, a műszaki és sorolhatnám még milyen igazgató is, és meg van győződve róla, hogy ezekhez a dolgokhoz mind ért is, pedig ezek külön-külön tudományok. Sajnos nagyon sokan nem ismerték fel, hogy ezeket a készségeket is fejleszteni kell, ehhez pedig a kis cégek számára legolcsóbb külső tanácsadókat alkalmazni.

A csapatépítés egy humán erőforrás gazdálkodási feladat, melynek célja, hogy a meglévő emberi erőforrást összekovácsolva eredményesebben tudjon az adott cég gazdálkodni. Cégünk vállalja, mind indoor, mind outdoor csapatépítő tréningek szervezését, amelyhez mind a szakmai, mind pedig az infrastrukturális hátterünk adott, illetve megfelelő referenciáink is vannak.

  • A turizmus keretein belül vendégházat és lovas udvart is fenntartanak, milyen ezek látogatottsága, milyenek a visszajelzések?

Ahogy már említettem, közel 10 éve foglalkozunk turizmussal, és a kínálatunkat úgy építettük ki, hogy az kiegészítse egymást.

Sajnos Palicsra a turisták még mindig csak úgy jönnek, hogy két-maximum három éjszakát töltenek el, mivel egyszerűen nincs olyan attrakció, ami miatt érdemesebb volna hosszabb ideig maradni.

Vendégházunk tapasztalata mutatja ezt, célunk viszont az, hogy egy-egy vendéget minél hosszabb távra tudjunk itt tartani, ezért is kínálunk számukra programokat. A ludasi Furioso Lovas Centrumban, megtanulhat a kedves vendég lovagolni, vagy a gyakorlottabbak terep lovagolhatnak, a gyerekek kocsikázhatnak, szamaragolhatnak, különböző népi játékokat játszhatnak, és a rendezvénytermeinkben, pedig 80 személy számára tudunk egy időben különböző eseményeket szervezni.

  •  Kilátásban vannak-e fejlesztések a Kft-n belül a jövőt illetően?

A kisvállalkozásoknak is lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel gondolok itt elsősorban az internet adta lehetőségekre.

Cégünk közeli tervei között szerepel, hogy a saját használatra kifejlesztett internetes felhőben működő vállalatirányítási rendszereinket a piacra dobjuk.

Ezek a rendszereket kimondottan a mikro- és kisvállalkozásoknak valamint civil szervezeteknek fejlesztjük már egy ideje, és a cél vele, hogy az internet és a mobil applikációk segítségével, a vállalkozó bárhol is van, a világban, az egész céges adminisztrációját a mobil telefonján keresztül elérhesse.  Cégünk célja, hogy ezekkel a rendszerekkel segítse a vállalkozásokat nem csak Szerbiában, hanem bárhol a világon, ahol piac van rá, hiszen az internet előnye, hogy egy adott helyről bárhová képesek vagyunk dolgozni.

A turizmus területén felújításokat végzünk a Villában, a Furioso Lovas Centrumban pedig szobákat építünk ki a vendégeink számára, hogy egy objektum keretében tudjanak aludni, étkezni és aktívan időtöltéssel pihenni.

A szerbiai üzleti környezet bizonytalansága okán továbbfejlesztjük a magyarországi tevékenységeinket is, mivel a cég fenntartható fejlődése és ezáltal a családunk érdekében szükséges a diverzifikált piaci megjelenés és a több lábon állás.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon