Lassan, de biztosan

Bodor Gábor – Palánka – Több éves ültetvények, mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök

A palánkai Bodor Gábor családi gazdaságában gyümölcsöt termesztenek. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak segítségével jelentős, hasznos gépekhez, eszközökhöz, földterülethez is jutottak. Az állandó munkást foglalkoztató családi gyümölcsös fejlesztéséről, bővítéséről a családfő szívesen mesélt:

  • Mire nyújtott be pályázatot az elmúlt évek során?

Az első körben pályáztunk mezőgazdasági gépekre, traktort vettem. A második körben földvásárlás volt, 2 hektár földet vettünk, a harmadik körben több éves ültetvényekre pályáztam, almaültetvényünk van. A traktor és minden más is nagyon sokat segít, például a megvásárolt földterületen telepítettük az almát. A traktor szintén nagy hasznunkra van, folyamatosan dolgozunk vele. Az ötödik körben pályáztunk egy rakodógépre. Sokat segít berakodni az almát, meg a szállításnál és minden más munkában is felbecsülhetetlen jelentőségű számunkra.

  • Mekkora területen és mit termeszt?

Gyümölcsöseink vannak. Összesen 15 holdon almát és 2,5 holdon szilvát termesztünk.

  • Elégedett a hozammal, illetve az értékesítési lehetőségekkel?
  •  

Még fiatalnak számít az almám, ezért nem terem olyan sokat és a felvásárlási ára is rossz volt az elmúlt években. Régen, amíg az orosz piacra szállíthattunk, akkor előnyösebb áron tudtuk értékesíteni. Jelenleg leginkább háztól adom el és természetesen a felvásárlóknak is, ha jó lehetőség adódik rá.

  • Ennek ellenére fent tud maradni a gazdaság, esetleg terveznek fejlesztéseket is?

Keményen dolgozunk érte minden nap, hogy fentmaradjon. A fiam és jómagam folyamatosan, továbbá idénymunkásokat alkalmazunk és büszkén mondhatom el, egy állandó jellegű dolgozónk is van. Egyszerűen csinálni kell, és akkor megy a munka, az előrehaladás. Nem hagyjuk magunkat. Lassan, de biztosan, kemény és kitartó munkával, alkalmazkodva a piac követelményeihez, lehet fejlődést elérni.

Amennyiben lesz rá lehetőség, természetesen szeretnénk a továbbiakban is pályázni, hiszen számunkra igazán nagy segítséget jelent mindaz, amit Magyarország kormánya a Prosperitati Alapítványon keresztül lehetővé tesz a vajdasági magyar gazdák számára – hallottuk a palánkai Bodor Gábortól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon