Király-gazdaság

Király Mária, Doroszló- Kapcsolható eszközök, földvásárlás, juhok vásárlása

A doroszlói Királyék gazdasága többgenerációs tradíciókon alapul. A szántóföldi növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. A közelmúltban, több helyi gazdasághoz hasonlóan a Király család is juhtartásba fogott. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően eszközökhöz, további megművelhető földterülethez jutottak, juhokat vásárolhattak. A takaros gazdaság mindennapjairól, nyertes pályázatokról, további tervekről a mezőgazdasági tapasztalattal, családi hagyományokkal szintén rendelkező gazdasszony, pályázó, Király Mária nyilatkozott:

  • Mekkora területen gazdálkodtok, milyen állatokat tartatok?

Csaknem ötven hektár földterületet művelünk. Termesztünk szóját, búzát, kukoricát és természetesen takarmányt, zabot, árpát, herét. Egyszóval mindazt, amire a jószág etetéséhez, neveléséhez szükség van.

 

Ami az állattenyésztést és a gazdaságokat illeti, férjem is rendelkezik, és jómagam szintén büszkélkedhetek bejegyzett gazdasággal. Mindezeken belül a múltban elsősorban szarvasmarha hizlalással foglalkoztunk, jelenleg juhokat tartunk. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően legutóbb újabb fajtával bővülhetett gazdaságunk.

  • Milyen eszközöket, és mennyi juhot vásároltatok az Alapítvány jóvoltából?

A különböző pályázati körökön belül előbb ültetőt, majd földet vásároltunk, később juhokkal és egy kaszával bővült a gazdaság. Nagyon örültünk a lehetőségnek, példának okáért jelentős fejlődés volt, hogy újabb juh-fajtát hozhattunk a gazdaságba. A már meglévő, tíz darab cigája fajta mellet most az Alapítvány jóvoltából harminchét angol suffolk juh került tulajdonunkba.

 

  • A juhtenyésztés egykor nagy hagyománynak örvendett a nyugat-bácskai településen, Doroszlón is. Az utóbbi húsz évben csökkent iránta az érdeklődés, majd néhány éve újból népszerűvé vált. Mi lehet az oka ennek?

Doroszló határában, ahogy mondani szokás ,,zsíros”, gazdagon termő szántóföldek vannak. Voltak olyan piaci körülmények, hogy a kisgazdának elegendő megélhetést biztosított csupán a szántóföldi növénytermesztésből származó haszon. Mindez jelenünkre sajnos nem áll, a fennmaradás érdekében a kisebb gazdaságok számára célszerű visszatérni az állattartáshoz is. Esetünkben szintén így történt…

  • Van- e utánpótlás munkaerő szempontjából a Király- gazdaságon belül, illetve milyen további fejlesztési terveitek vannak?

Szerencsénkre és nagy örömünkre mindkét fiúgyermekünk természethez közeli hivatást választott, erdészeti szakközépiskolába járnak. Egészen fiatal koruk óta lelkiismeretesen és boldogan besegítenek a családi gazdaság(ok)on belüli munkákban. Abban bízunk, hogy mindez a jövőben sem változik.

Ami a gazdaság fejlesztését illeti, elsődleges célunk a juhállomány fölszaporítása. Ehhez a hely adott, építettünk korszerű istállót, már csak az anyagi lehetőségek megteremtése van hátra. Természetesen, amint alkalom adódik, ismét lesz ilyen jellegű pályázat, akkor részt veszünk majd benne

hallottuk a doroszlói Király Máriától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon