Huszár Zsolt és a szakma szeretete

G. A.

Hova vezethető vissza az asztalos mesterség iránti vonzalma?

  • Feleségem részéről ötödik generációra viszamenőleg volt a családban fával foglalkozó. Nekem édesapám is asztalos. Ennek ellenére, fémes szakmában probálkoztam, szerszámkészitő a végzettségem. Viszont munka híján a legkézenfekvőbb dologba vágtam, amihez mindenki értett a családban.

Van e kedvenc fája, amivel a leginkább szeret dolgozni?

  • Nekem minden fa szép, ha szépen elő van készítve és jó a felületkezelése.

Mitől tehetséges egy asztalos?

  • Az asztalos szakma igen szerteágazó szakma. Sajnos sokan vannak, akik nem is tudják magas szinten elsajátítani.  2-3 év szükséges ahhoz hogy valakiből jó szakember legyen, amennyiben  képes befogadni a rengeteg ismeretet amit egy jó asztalosnak tudni kell. Sajnos nehéz ma találni olyan fiatalokat akik ezzel szeretnénének foglalkozni, ezért folyamatosan csökken azok száma akiknek a műhelyéből minőségi munkák kerülnek ki.

Úgy tudom, íjak és méhészeti kellékek gyártásával is foglalkozik. Hogyan sikerül beosztani az idejét?

  • A méhészeti kellékeket sajnos kényszerűségből gyártjuk, vannak ugyanis olyan időszakok amikor kevesebb a munka, olyankor ezt a terméket tudjuk raktárra is készíteni.  Az íjkészités az asztalos szakma krémje. Itt bizony elő kell venni minden tudományt, sőt ki is kell dolgokat kísérletezni mert a tankönyvekben nem tanítják. Ha tehetném csak íjakat készítenék, mert ez nagyon szép precíz munka viszont sajnos ebből nem lehet megélni.

A felület kezelés a legújabb ökológia feltételeknek megfelelő anyagokkal történik. Mit értünk ez alatt, melyek ezek az anyagok?

  • Itt a vízbázisú és olajbázisú anyagokat értjük. Én már nagyon régen ezekkel az anyagokkal dolgozom. Eleinte Magyarországról hoztuk be,  mostanában már nálunk is beszerezhető. Az olajbázisú anyagokra sajnos még hazai piacon nem nagy az igény. Nem ismerik az emberek. Egy külön ága a felületkezelésnek, kicsit más a technológia is amit el kell sajátítani ahhoz, hogy minőséges olajozást tudjunk végezni.

Milyen tanácsokkal és megoldásokkal látják el a vásárlóikat?

  • Főként a tapasztalatainkat osztjuk meg a vásárlóinkkal, valamint bútortervezést is végzünk egyedi megoldásokkal és méretre gyártással.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek