Hinni és tenni

M&D Shoes – Szalma Sándor, Ada

Az adai vállalkozói, továbbá a magyar népi mesterségi hagyományokat egyedi módon továbbvivő Szalma Sándor kézműves papucskészítő anatómiai talpú, további népi hímzéses papucsokat készít. Ez utóbbi területen komoly elismertséget vívott ki magának a magyarországi szakmai és vevőkörben is. Eredményesen halad a Népi Iparművész cím megszerzésének útján, immár két védjegye van. Legújabb, egész Európában egyedinek számító gyártmánya a magyar szakrális motívumokkal díszített, bőr felsőrészű klumpa. Elmondása szerint, a Prosperitati Alapítvány nyújtotta támogatások nélkül nem tudott volna itthon, szülőföldön boldogulni, elindulni álmai megvalósításának útján.

  • Milyen eszközökre pályázott az Alapítványnál és ezek milyen módon segítették céljai elérésében?

Házvásárlást igényeltem, de a házvásárláson belül sikerült egy olyan épületet találnom, ahol megoldható volt egy műhely kialakítása is. Elől megvan a műhely részem, hátul pedig a lakrész, gyerekszobák, lakószoba, konyha, fürdőszoba, tehát egy teljes lakrész. Továbbá új gépeket vásárolhattam. Immár folyamatban van a varrógépek és a hímzőgép kiszállítása. Mindez nagy segítség volt, mert a család fenntartásához mindezek nélkül nem lett volna itt elegendő forrásom és nagy valószínűséggel magam is külföldön kerestem volna a boldogulás lehetőségét. Ott is nehéz lett volna, mert a szakmámnak, a kézműves papucsosságnak nyugaton sincsen nagy keletje, tehát nem nagyon tudtam volna elhelyezkedni.

Csakis hálával tartozhatok a Prosperitati Alapítványnak és a Jóistennek, hogy segített mindennek megvalósításában.

Tulajdonképpen abban, hogy az álmaimat megvalósítsam és meg tudjam alapozni a gyerekeim jövőjét.

  • Milyen termékei vannak?

Anatómiai talpú papucsokat készítünk, Spanyolországból hozzuk be a talpakat, továbbá készítünk fatalpú klumpákat, női fatalpú nyári, nyitott papucsokat, és amire igazán büszke vagyok, az a hímzett papucs készítése. A környékünkön ilyesmivel visszamenőleg ötven éve nem foglalkozik senki, én lehettem az, aki újból felélesztette ennek a mesterségnek a hagyományát.

Az alkotás terén nagyon magasra tettem a mércét, rendszeresen megmérettetem magam Budapesten, a Népi Iparművész cím elérésének célját, továbbá későbbiekben a mesteri fokozat megszerzését tűztem ki magam elé. Mindennek folyamatában immár két védjegyet sikerült szereznem. A Nép Iparművész cím megszerzése három éves ciklust jelent, továbbá a mesteri fokozat, öt, hat évet vesz igénybe.

  • Hol értékesíti termékeit, alkotásait?

Az anatómiai talpú papucsok számára folyamatosan keresek viszonteladókat. Tervben van egy online- felület kialakítása is, amelynek segítségével reményeim szerint gyorsabban, eredményesebben tudom értékesíteni termékeimet. Ami a népi hímzésű és magyar motívumokkal díszített papucsokat illeti, évente legalább egy tucat meghívást kapok különböző vásárokra, neves fesztiválokra, méghozzá leginkább Magyarországra, ilyen például a Hungarikum Fesztivál is vagy Bugacon az Ősök Napja és a Kurultáj. Az anyaországban, egy üzlet részéről már állandó megrendeléseim vannak. Továbbá, ami a nem pénzben mérhető eredményeket illeti, nagy öröm számomra, hogy legutóbb, a budapesti Mesterségek Ünnepe alkalmából meghirdetett kézműves versenyről harmadik helyezéssel térhettem haza.

  • Milyen további céljai vannak?

Mindenképpen szeretném bővíteni a műhely területét, továbbá amellett, hogy jelenleg is tudok számítani időnként bedolgozó munkásokra, egyszer szeretnék eljutni olyan szintre, hogy egy- két embert állandó jelleggel alkalmazni tudjak majd a műhelyemben. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy ennek, a ma már ritka mesterségnek a fortélyait továbbadhassam majd a jövő nemzedéknek is

- hallottuk az adai Szalma Sándortól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon