Erős gazdaság egy hiteles közösségben

Tumbász Attila – Beruházás megvalósítása, kapcsolható eszközök-Kupuszina (Bácskertes)

 

A kupuszinai Tumbász Attila neve, gazdasága a régióban garanciát jelent ha például minőségi fűszerpaprikáról van szó. A családi gazdaság igen sokrétű. Felbecsülhetetlen értékű volt számukra a Prosperitati Alapítvány támogatása, amelynek köszönhetően mezőgazdasági eszközöket, gépeket vásárolhattak.

A családon belüli két gazdaság tevékenységéről, a szülőfaluja iránti elkötelezettségéről Attila örömmel nyilatkozott:

  • Mekkora a családi gazdaság és mit termesztenek a rendelkezésükre álló földterületeken?

A családon belül két gazdaság van bejegyezve. A gazdaságunk eléggé összetett, fűszer- és gyógynövények termesztésével, szárításával, őrlésével foglalkozik a családi vállalkozás. Magunk termesztjük, szárítjuk és őröljük ezeket, azonban a vetésforgó miatt szükségünk van ipari növényekre is.

Tehát a több mint száz hektáros földterületeken termesztünk a gabonafélék közül búzát, kukoricát, szóját és napraforgót. Ami a kertészetet, a fűszernövényeket illeti, található nálunk fűszerpaprika és kupuszinai vöröshagyma, a gyógynövények közül pedig piros kasvirágot valamint citromfüvet termesztünk.

Mindezen kívül, hogy még véletlenül se unatkozzunk (nevet) fenntartunk egy kisebb gyümölcsöst is, amelyben almát termesztünk.

  • Milyen eszközökre pályáztak a Prosperitati Alapítványnál és hogyan segítik mindezek a gazdaságok fejlődését?

A két családi gazdaságon belül minden pályázati lehetőséget megragadtunk.

Ennek folytán a tulajdonunkba kerülhetett egy 8 tonnás pótkocsi, a terményföldolgozáshoz szalagok, hatsoros precíziós vetőgép, műtrágyaszóró, váltva forgató hántó eke, 6 soros sorköz megművelő, 10 tonnás pótkocsi, egy henger és navigáció. Ezek az eszközök, gépek mindenképpen sokat segítenek, mivel úgy érzem, nagyon lemaradtunk a környező országokhoz képest. Most kézzel- lábbal kapálózunk, hogy valamiképpen utolérjük magunkat.

Ehhez nagy segítséget nyújt a Prosperitati Alapítvány, a lehetőség, hogy ilyen kedvező keretek között pályázhatunk.

  • Milyen további terveik vannak a családi gazdaságon belül?

Sok eszközre volna még szükségünk, nagyon szeretnénk  hosszútávú megfelelő körülményeket biztosítani ahhoz, hogy a gyerekeink is itthon maradhassanak.

 

 

A családi gazdaságokon belül fontos számunkra a folytonosság megtartása, közösségileg pedig az a tény, hogy az ember ott érzi magát a legjobban, ahol, ahova született. Hálát adok az Istennek, hogy kupuszinai vagyok, hogy egy ilyen, közösségileg és hagyományaiban erős településen élhetek- hallottuk a nyugat-bácskai nagygazdától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon