Éljen, érjen a gyümölcs

Acsai László, gyümölcstermesztés, Temerin

A temerini Acsai László fiatal gyümölcstermesztő, kertészmérnök a Prosperitati Alapítvány pályázati kiírásai által ösztönözve alapította gazdaságát. Gyümölcsöse első termését várja, sőt tervei között szerepel, hogy állattenyésztésbe kezdjen. Tevékenysége részleteiről örömmel mesélt:

  • Gazdasága gyakorlatilag egyidős a Prosperitati Alapítvány első kiírásaival. Milyen segítséget jelentett ez a lehetőség az ön, mint fiatal gazdálkodó számára?

2016 márciusában alapítottuk a gazdaságot, mondhatni, hogy az első pályázati kör kiírása előtt. Ez a lehetőség ösztönzött bennünket a gazdaság megalapítására. A Prosperitati Alapítványtól egyéves facsemetékre pályáztunk többek között hatvanhárom cseresznyére, 112 meggyre és 1024 kajszibarack facsemetére. Továbbá a Prosperitati Alapítvány által sikerült kapni egy hűtőházat, ami nagyban megsegíti majd nemcsak a termelést, hanem az eladást is. A hűtőháznak hála nem vagyunk rászorulva a gyors eladásra, tovább bírjuk nyújtani az értékesítés időtartamát.

Mindezek, a gyümölcsös alapításához nélkülözhetetlen eszközök, ezért mondanom sem kell, a Prosperitati Alapítványtól kapott támogatás nagyban hozzásegített az ültetvény létrehozásához.

  • Hol értékesítik majd a terményeiket?

Minden a tervek szerint halad, várjuk a gyümölcs beérését. A termést a hazai piacon, friss gyümölcsként szeretném értékesíteni majd.

  • Tervez- e pályázni, illetve milyen fejlesztésre, bővítésre volna szüksége a jövőben?

Fejlesztések terén szükségünk lesz majd egy öntözőrendszerre, amely nélkülözhetetlen a gazdaságos gyümölcstermesztéshez.

A pályázási lehetőségekkel élni fogunk a jövőben, ez biztos. Továbbá terveim között szerepel, hogy állattenyésztésbe kezdek, malacok  hízlalásával kívánom bővíteni a tevékenységi körömet- hallottuk Acsai László, fiatal gazdálkodótól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon