Egészséges, mint a méz

Beruházás megvalósítása, méhészeti eszközök- Szaján

Dékány Róbert, fiatal szajáni agrármérnök Gödöllőn végezte tanulmányait. Úgy döntött, itthon, falujában próbál szerencsét, tökélyre fejleszti egészséges szenvedélyét, a méhészkedést.

A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően eszközökhöz jutott, amelyek által növelhette gazdaságának kapacitását.

Motivációról, dolgos mindennapokról és terveiről szívesen mesélt:

  • Miért éppen a méhészetet választotta a tanulmányai befejeztével?

Mindig is, nagyon fiatal koromtól kezdve érdekelt a méhészet. Családilag szintén állandó jelleggel nagy mézfogyasztók vagyunk, öt kilónként vásároltuk annakidején.

A szakmával már az egyetem előtt kacérkodtam, egy- két, ajándékba kapott kaptárral próbálkoztam saját terméket létrehozni. A tanulmányaim elvégeztével úgy éreztem, itt a pillanat, hogy az elméleti tudást a gyakorlatban is hasznosítsam. Vonzott ez a terület, a természetközeliség, hogy nyugalmas és szép foglalkozásról van szó. Kis lépésekben haladtam, de aztán a Prosperitati- pályázatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megfelelő eszközökhöz jussak.

  • Milyen méhészeti eszközöket igényelt és nyert a Prosperitati Alapítvány pályázatain?

Pályáztunk elektromos mézpergetőre, méz fedelező kádra, egy mézpumpára, továbbá kaptárakra, virágpor elszedőre és anyarácsokra. Mindezek elnyerése nagyban hozzájárul a hatékonysághoz. Konkrétan, több méhcsaládot tudunk termelésbe állítani, minek következtében nagyobb mézmennyiséget állíthatunk elő, a pörgetésnél, a méz kitermelése során nagyban felgyorsítják a folyamatokat ezek az eszközök.

  • Milyen termékei vannak és hol értékesíti ezeket?

Elsősorban mézet termelek, akác-, repce-, napraforgó-, vegyesvirág-, és lépesmézet. Elsősorban karácsony környékén mézes diót és hasonló mézes különlegességeket állítok elő. Az árusítás háztól, illetve piacon történik, emellett nagyon örülök, hogy nagybani értékesítés céljából nemrég sikerült aláírnom a szerződést a magyarkanizsai Tisza-Coop felvásárlóval. 

  • Milyen egyéb beruházásokra készül, illetve miként látja egy kistelepülésen élő fiatal vállalkozó jövőjét?

Határozott terveim vannak, folyamatosan pályázom. Célom a méhállomány szaporítása, egyéb kaptárfajták, köztük például fiókos kaptárak beszerzése. Ami a helyi lehetőségeket illeti, a mezőgazdasági tevékenységek, azok között is a méhészet, szempontjából nem is tudok elképzelni ideálisabb környezetet. Adottak a lehetőségek, sok a legelő, a mező.

Nem titkolt szándékom, hogy tevékenységemmel felhívjam a figyelmet a természetes, környezettudatos életmód fontosságára. A tényre, hogy a méznek mennyiféle jótékony hatása van, mindenek előtt az immunrendszert erősíti. A minőségi méz rendszeres fogyasztásával sok egészségügyi probléma megelőzhető- hallottuk Dékány Róberttől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon