Családi gazdaság, mint a szülőföldön való megmaradás lehetősége

Kapcsolható eszközök, traktor, földvásárlás- Szalma Zoltán-Ludas

A ludasi Szalma Zoltán több generációs családi gazdaságában szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkozik. Nagy segítséget és fejlődést jelent számukra, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően fia, Barnabás a szülőföldön maradás mellett dönthetett, közösen dolgozhatnak, a fiú továbbviheti a sikeres családi gazdaságot.

  • Milyen eszközökre, gépekre pályáztak a Prosperitati Alapítványnál?

Legelőször szántóföld vásárlást pályáztunk és nyertünk. Később, felbátorodva kapcsolható eszközre pályáztunk, trágyaszóróra és pótkocsira. Mindennek sikere után a traktort is megpályáztuk és megnyertük.

Mindez nagyon nagy segítség volt.

 

 

A fejlesztések ötlete abból eredt, hogy a fiam, Szalma Barnabás  befejezte a mezőgazdasági középiskolát és úgy döntött, itthon szeretne maradni, szándékában áll a gazdaságot továbbvinni.

Az én szüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak, vannak régi gépeink, de a fejlődés, a fejlesztés elengedhetetlen volt, ahhoz, hogy a fiam számára is elegendő földterület és megfelelő állapotú gépezet álljon rendelkezésre.

Az új gépeknek, kapcsolható eszközöknek, továbbá a megnövelt földterületnek köszönhetően sokkal többet tudunk termelni, precízebb munkát végezhetünk és mindezt úgy, hogy a család egyben maradhatott.

Ezúton szeretném megköszönni a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a nagy segítséget, mert úgy gondolom, mindez hatalmas segítség és kihagyhatatlan lehetőség a vajdasági magyar gazdálkodók számára.

  • Miből áll a családi gazdaság?

Összesen 28 hektár szántóföldön termesztünk a jószág számára lucernát, zabot, kukoricát, továbbá búzát, napraforgót, amit pedig eladunk, értékesítünk. Tejtermelők vagyunk, a marhaállományt negyvennyolc állat alkotja.

  • Milyen további tervek mentén szeretnének gazdálkodni a jövőben?

A gépezetek felújítását szeretnénk véghezvinni, továbbá növeljük majd a jószágállományt. Ehhez nagy szükség volna ketrecekre a bocik számára.

Egészen nyugodtan kijelenthetem, ilyen mértékű fejlődést, amit a Prosperitati- pályázatoknak köszönhetően az utóbbi években elértünk, szüleink talán csak egy egész élet munkájával valósíthattak meg. Igyekszünk tehát élni a lehetőségekkel és folyamatosan fejlődni

- hallottuk Szalma Zoltántól, az elkötelezett ludasi gazdálkodótól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek