Cégtulajdonos, igazgató, édesanya

Szabó Zechmeister Kornélia – a Biroinspekt vállalat tulajdonosa

Biroinspekt

  • Honnan az ötlet? Hitted volna 5-10 évvel ezelőtt, hogy egy jól működő vállalkozás igazgatónője leszel?

–  Ami a hitet illeti, az mindig is megvolt, de itt  inkább egy természetes folyamatról beszélünk. Ez a fajta siker, hogy saját vállalata legyen az embernek, igazgató legyen és sikeres csapatmunkát tudjon létrehozni, az nem olyan fajta siker, mint amikor megvan az a bizonyos ,,hitérzés” – és befizeti az ember a lottót. Emögött a siker mögött sok szorgalmas tanulás, odaadó munka, álmatlan éjszaka, a család, a kollégák és a munkatársak állnak.

–  Mindig is az emberhez kapcsolódó tudományok érdekeltek. Így egészségügyi középiskolát fejeztem, majd utána környezetvédelmi főiskolát és munkavédelmi egyetemet. Államvizsgát munkavédelemből és tűzvédelemből tettem. Ebben a szakmában  az a szép és jó, hogy az embereknek információkkal tudom javítani az életminőséget és megakadályozhatom a bajt: a baleseteket, az anyagi- és más veszteségeket. Tehát a tudásommal magát az életet védem.

  • Kik fordulnak a céghez, kik az ügyfelek? Milyen szolgáltatást végeztek, kikkel dolgoztok együtt?

– Leginkább a munkaadók fordulnak hozzánk. Itt mindjárt meghatároznám, hogy mit, vagyis kit tekint a törvény munkaadónak. Minden vállalkozónak, gazdasági társaságnak vagy bejegyzett agrárgazdaságnak, akinek vagy aminek egy vagy több alkalmazottja van, eleget kell tennie a munkavédelmi törvényeknek.

Munkavédelem

terén alkalmazzák a cégünket. Szakszerű kockázatértékelést vállalunk, munkavédelmi oktatásokat végzünk. Munkahelyi balesetek esetén kezeljük a hozzátartozó dokumentációt, előzetes és rendszeres vizsgálatokat szervezünk, mint például az orvosi vizsgálatok, munkaeszközök és munkakörnyezeti tényezők vizsgálatát. Valamint a munkavédelmi nyilvántartást kezeljük azoknál a cégeknél, amelyek ránk bízzák a munkavédelmi feladatokat és elkészítjük a normatív dokumentumokat.

Tűzvédelem

terén a jogi személyek, vagyis a tevékenységek és az épületek három kategóriára vannak osztva. Mi leginkább a 3. kategóriával foglalkozunk, ami azt jelenti, hogy tűzvédelmi szabályzatot, evakuálási terveket és számításokat, tűzvédelmi képzési terveket készítünk és tűzvédelmi képzéseket hajtunk végre.

A környezetvédelem

terén leginkább a hulladékkezelési terv elkészítése kapcsán keresnek meg minket a munkaadók, de vannak környezetvédelmi hatásvizsgálataink is, valamint különböző engedélyek beszerzésekor szoktunk közreműködni. Például a veszélyes és nem veszélyes hulladékok behozatalánál és kiszállításánál nyújtunk segítséget, az engedélyek és az ezt követő dokumentáció beszerzésében, a hulladékfeldolgozó- illetve hulladékszállító cégek üzembe helyezésénél egyaránt.

A HACCP, vagyis Hazard Analysis Control Check Point, magyarul: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok

a negyedik szakterületünk. Itt a HACCP rendszert vezetjük be azokba az érdekelt cégekbe, amelyek élelmiszerekkel vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységekkel foglalkoznak.

Fotó: Biroinspekt

  • Mely intézményekkel való együttműködésre vagy a legbüszkébb?

– Sok megtisztelő munkánk van, ebből csak párat említenék meg: ilyen a Magyar Szó, az Európa Kollégium, a Mozaik TV, az Exite, a Robert Bosch, a Bečejpromet, a Diesel centar Ződi, a Fadip, a Goján Optika és a zentai Green Metál.

  • A szakmádban, a munkádban az, hogy magyar vagy, előnyt jelent-e? Hogyan éled ezt meg?

Mindig, mindenhol előny jelent az, hogy magyar vagyok. A kétnyelvűség igazán hasznos, és különös kincs az ember életében. A magyar nemzet szervezettsége  olyan biztonságérzetet nyújt, ami a határokon túlra is átérződik. A mindennapi életben és a munkában is sokat jelent, hogy egy jól szervezett, gondviselő, gazdag kultúrával, és büszke múlttal rendelkező nemzethez tartozhatok.

  • Mivel tudom, hogy egy kisfiú büszke anyukája vagy, és a kiegyensúlyozott családi   életed mellett folyamatosan építed a karriered, lépést tartva a változásokkal, áruld el, hogy csinálod ezt? Mit ajánlasz azoknak a nőknek, akik építik a karrierjüket, és emiatt kitolják a családalapítást? Hogyan sikerül beosztani az idődet, van-e titkod?

A karrier és a családi élet egymásba támaszkodik és egymástól függ. Fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen ez a viszony. Az, hogy hol található az egyensúly, mindenkinek magának kell megtalálnia. Nekem ebben nem volt olyan nehéz dolgom, mert a szüleim sikeres vállalkozók. Így olyan légkörben nevelkedtem, ami ahhoz vezetett, aki ma vagyok. Számomra ez volt a természetes, mi ezt már csak így csináljuk. Remélem, a fiam is követni fogja a családi utat.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon