,,Bővül a méhészetem a pályázati lehetőségek által”

Pilisi Attila-Horgos-Kapcsolható eszközök, beruházás megvalósítása

A horgosi Pilisi Attila igyekszik folyamatosan bővíteni méhészetét. Ebben nagy segítséget jelentettek számára a Prosperitati Alapítvány pályázatai. Vallja, meg kell ragadni minden, a fejlesztésre, fejlődésre adódó lehetőséget.

  • Milyen eszközöket igényelt a Prosperitati Alapítvány pályázatain?

A Prosperitati Alapítvány első, második és harmadik körében is pályáztam. Az első körben megpályáztam két konténert, két talponállót, második körben csak kaptárakat, pontosabban fiókokat a konténerekbe, a harmadik körben pályáztam traktorra, ami ugyebár elősegíti a vándorlást.

  • Hogyan könnyítik mindezek a munkát a méhészetben?

A konténerekre azért pályáztam, hogy a vándorlást elősegítsék számomra, mivel a mai világban már elég nehéz megoldani, hogy segítségünk legyen a kaptárak fel és le rakodásához, míg a konténerek esetében ezt egymagam meg tudom oldani. Kaptárakat pályáztam a konténerekbe, hogy újak legyenek benne, ne a régi használtak, amelyek már egy kicsit rozogák. Traktorra azért van szükségem, mert vándorláskor hatalmas biztonságot ad. Egy igen régi traktorral rendelkeztem, ez az új viszont sokkal nagyobb, erősebb, ami sokkal nagyobb biztonságot, gyorsaságot ad vándorláskor.

 

Erre szükségünk van az idő szűke miatt, mivel egyik legelőről a másikra igen gyorsan szeretnénk eljutni. Ezzel is kímélve a méheket, hogy addig se, vagy csak nagyon rövid időre zárjuk be őket.

  • Mióta foglalkozik méhészettel és miként értékesíti a mézet?

2003 óta foglalkozom méhészettel, nem ilyen szinten, csak néhány kaptárral, majd kisebb fejlesztésekkel egy 30-40- es állományig jutottunk el. Folyamatos a bővítés, jelenleg 100-as állomány van a tulajdonunkban. A családi gazdaságon belül a méhészetben leginkább jómagam tevékenykedem, de a nagyobb munkák esetén a család többi tagja is besegít. Az értékesítést háztól, illetve nagybani eladás útján végezzük.

  • Milyen bővítési terveik vannak?

Rendkívül hasznosnak találjuk a Prosperitati Alapítvány pályázatait. Amennyiben ismét lesz számunkra megfelelő pályázat, bizonyosan résztveszünk benne.

 

Van, hogy a község, de adandó alkalommal a tartomány pályázati lehetőségeit is megragadjuk. Úgy tervezem, hogy rendbeteszem a kinti méhest, annak bekerítése kút fúrása is tervben van. Ezen kívül további négy konténert szeretnék betelepíteni, folyamatosan bővíteni a méhállományt- hallottuk a szorgos horgosi méhésztől, Pilisi Attilától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek