,,Álmom volt egy tanya”

Idei Zoltán-Temerin- Kapcsolható eszközök, mezőgazdaság

A temerini Idei Zoltán családjával együtt a tanyasi életmódot választotta. Növénytermesztéssel, pontosabban bio- gazdálkodással foglalkoznak, a közeljövőre nézve az állattenyésztés felfejlesztését tűzték ki célul. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően hasznos kapcsolható eszközökhöz jutottak, amelyek nagyban könnyítik a tanyasi, a parcellákon való munkavégzést. Életvitelükről, tevékenységükről, elképzeléseikről Zoltán örömmel mesélt:

  • Milyen megfontolásból választották a tanyasi életmódot, mit termesztenek, illetve milyen állatokat tartanak?

Évekkel ezelőtt költöztünk a tanyára. Azelőtt gondolkodtunk a külföldre költözésen, illetve megfordult a fejünkben, hogy valamilyen hegyvidéki helyen telepedünk le. A feleségem viszont nem szeretett volna ilyen radikális változást, ezért a tanya egyfajta kompromisszumot jelentett számunkra.

 

A 4,3 hektáros területen bio- gazdálkodást folytatunk. Zöldséget, gyümölcsöt termesztünk, állatokat tenyésztünk. Vannak kecskéink, disznóink, tyúkjaink, libáink, kacsáink. Kezdettől fogva igazi álom-tanyaként élt a hely a képzeletemben, azon voltunk, vagyunk, hogy megvalósítsuk.

  • Milyen módon segítette a fejlődést a Prosperitati Alapítvány által nyújtott pályázati támogatás?

A Prosperitati Alapítványtól igényeltem, kaptam egy rotációs kapát és különböző kapcsolható eszközöket. Mindez sokat segített, hiszen mi parcellákon végezzük a munkánkat és ilyen eszközökre van szükségünk, hogy kis helyen is közlekedni tudjunk.

 

  • Feltételezem, hogy folyamatos, gondos odafigyelést, bővítést igényel, hogy fenntartsák a nem hagyományos gazdaságot… Milyen fejlesztési terveik vannak?

Így igaz, nem egyszerű az önfenntartó életmód, szó szerint naponta meg kell dolgozni a betevő falatért. Hosszútávú tervem a permakultúra bevezetése. A jelenlegi éghajlati feltételek nem igazán megfelelőek mindehhez. Ezért egyelőre az állattenyésztés bővítésén, fejlesztésén munkálkodunk

hallottuk a temerini tanyavilág meghódítójától, Idei Zoltántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon