VÉGkiárusítás

,,Eddig az ember magával a természettel küzdött; mostantól a saját természetével kell megküzdenie." (Gábor Dénes)

A "Ne vásárolj semmit!" nap tiltakozás a túlfogyasztás ellen. Egy nap, hogy semmi feleslegeset ne vegyünk. Semmi olyat, amiből hamarosan kidobandó kacat vagy  leadandó kalória lesz, Fogyasztói böjt.

 

Túl vagyunk a fekete pénteken, megvívtuk a csatát az üzletekben, most magunkkal kell elszámolnunk. Melyik oldalon is állunk? Kik vagyunk? Tudatos vásárlók, akik igyekeznek helyi termékeket venni lehetőleg a piacon, pénzükkel nem támogatják a környzezetszennyezést, vegyszerezést, a gyerekmunkát, akik kerülik a vegyszerek segítségével gyárilag előállított ételeket, de keresik a visszaváltható az újrahasznosított csomagolást. Vagy pedig fogyasztók, közgazdaságtanilag definiálva haszon-maximaziláló racionális lények, aki akkor vásárolnak, amikor a legjobbak a feltételek, akciók és brutális árleszállítások idején stb...  Amióta megtapasztaltam a vásárlási ösztön elemi megnyilvánulását, Berlinben 1989 novemberében, a Fal lebontásának előestéjén, tudom a választ.

Borongós reggelre ébredtünk, már aki tudott aludni, mert legtöbben csak szenderegtek a buszon. Alfa hullámhosszon az öntudat határán utaztak, az álomképek és a valós világ összemosódott állapotában. Az autópályán gyakorlatilag nem volt forgalom, Drezda magasságától a szembejövő sávon hirtelen Wartburgok és Trabantok tömött sorait véltem felfedezni a Németalföld ködös homályában. Bevásárló turisták, akiknek vasárnap éjfélig el kellett hagyniuk Nyugat-Németországot, beleértve Berlint is, világosított fel valaki a csapatból. Mint egy hatalmas hernyó hullámzott és vonaglott a rettentő kocsisor, melynek hirtelen vége szakadt, de akkorra már teljesen kivilágosodott és felcsillant a nagyváros kapuja, rajta óriásbetűkkel a felirat Üdvözöljük az Amerikai Egyesült Államok katonai területén.

Ahogy kiléptem a buszból, azonnal megcsapott a mesés Nyugat (korábban a mesés Kelet varázsolta el az európai kultúrát) bódító illata és boldog voltam, hogy megtakarított pénzemet az utolsó Phennigig mind elkölthetem márkás cuccokra, magnóra, lemezekre, kvarc órára és csak a filmekből ismert italokra.

Az első csalódás akkor ért,  amikor egészen váratlanul az árutól roskadozó üzletek helyett félig üres polcokat találtam, melyek ugyan lepusztult állapotukban is jobban néztek ki, mint a TV-ből ismert bukaresti teljesen üres polcok látványa.

Bevallom, azért jóval többet vártam. Mi történhetett, kérdeztem az egyik elárusítótól, aki elmagyarázta, hogy

amióta hétvégeken megnyitják a határokat, mint a sáskák ellepik a várost a bevásárlók. Már kora reggel döngetik a kapukat, egész Kelet-Berlin átjön, nem beszélve a környező városokról. Borzasztó, mint a kiéhezett vadak, mindenre lecsapnak, megvesznek, ami pénzért kapható, mintha ingyen osztanák, mesélte a kimerült fiatalember, de rászóltak, hogy hagyja abba a beszélgetést, mert megérkezett az új áru és töltik a készleteket a következő rohamra.

Pénteken este indultunk haza. A határ még zárva volt, de a sorompó előtt veszteglő kocsisor felkészült a tízórás várakozásra. Drezda magasságában újra szembetalálkoztam a falakat ledöntő, béklyóitól szabadult, fényárban úszó, végtelen hosszúra nyúlt lénnyel, mely Berlin felé kigyózott. A nagyváros kapuja felett időközben lecserélték a feliratot.

Üdvözöljük kedves vásárlóinkat. Végkiárusítás, amíg a FÖLD nevű készlet tart!    

Érdekes ellentmondás alakult ki a napokban. Ne vásárolj legalább egyszer egy évben semmit. Mikor? November utolsó péntekén. 1992-ben Kanadában találták ki a Reklámirtók egyesület fiataljai,egyfajta lázadásként a fogyasztói kultúra ellen. Magyarországon 2004-ben hirdette meg először a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A fogyasztói böjt 2009 óta hivatalosan is megkapta ellenpólusát, a Fekete pénteket, mely természetesen az Egyesült Államokból indult. Valójában a hálaadás követő péntek elnevezése, amikor hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti. Hajrá!

Ember és asszony legyen a talpán, aki ellent tud állni a csábításnak. A Ne vásárolj semmit napról már  nem beszél senki, egyértelmüen diadalmaskodott a homo oeconomicus.

                         

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon