Újabbnál újabb őrületek

Sajnos az elbúcsúztatott újév sem volt mentes az internetes őrületektől, de ahogy tapasztalom, sajnos tapasztaljuk az újabb őrületek folytatódnak a virtuális világban. Túl vagyunk már a magasságon, ahol is minél magasabbra kellett menni, és ott szelfizni, vagy a forró vizes bolondságon. Az újabb filmek is lehetőséget adnak újabb lehetetlenségeknek, itt van például Sandra Bullock legújabb filmje, bekötött szemmel kell a szerepét, főszerepét teljesítenie. Más sem kellett a pihent eszűeknek, azonnal bekövetkezett a bekötött szemmel való feladat teljesítés.

Tragédiába még nem torkollott ez a fajta internetes próba, de sejtem, hogy előbb vagy utóbb abban fog végződni. Lehet, hogy jó mulatságnak tűnik , sőt azt is elismerem, hogy vicces is, néha. Addig míg nem történik meg a baj, addig mindenkinek, tisztelet a kivételnek, elfogadható és kevesen emelik fel a szavukat az ilyen és ehhez hasonló kísérletek ellen.

Pedig ha időben figyelünk gyermekeinkre, fiataljainkra ezek elkerülhetők. Nem a tiltásról van szó, mert azt már tapasztaltuk, hogy ha tiltunk, akkor kontraeffektust váltunk ki. Ne feledjük, ezt is mint sok minden mást, nem elég időben elkezdeni. Gondolok itt a gyermekeink felkészítésére a világháló használatára. 

Figyeljünk oda gyermekeink internetes szokásaira. Általában a következő hibákat követik el.

A 8 leggyakoribb hiba, amivel az internetező gyerekek veszélybe sodorják magukat:[1]

 

1.Közzéteszik saját maguk vagy mások személyes adatait.

2.Felelőtlenül megosztják jelszavaikat.

3.Túlzott figyelmet kiváltó képeket közölnek magukról és másokról.

4.Illegális tartalmakat töltenek fel / le.

5. Azt hiszik, hogy tevékenységük anonim az interneten.

6.Levélszemetet nyitnak meg.

7.Valótlan információkat továbbítanak anélkül, hogy meggyőződnének azok hitelességéről és aktualitásáról.

8. Felelőtlenül kattintanak bármilyen linkre anélkül, hogy tudnák, biztonságos oldalra

vezet-e.

 

Ne feledjük a családnak meghatározó szerepe van, még ha azt is gondoljuk, hogy a tizenéveseknek „parancsolni” nem lehet. Nem is kell! Nyújtsunk lehetőséget, adjunk rá alkalmat, hogy beszéljenek róla.

Legyen a felsorolt nyolc leggyakoribb hiba egy kiinduló pont a beszélgetéskor, de ugyanakkor a szülők, vagy baráti társaság témája is lehet.

Ne adjuk fel, nem mondjuk azt, hogy tehetetlen vagyok, vagy vagyunk, adjunk esélyt magunknak és családunknak is.

 

 

 

[1] Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Informatikai Rendszer

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon