Szeresd a természetet, tiszteld a vadat

Sok olyan barátom van, akik szenvedélyes vadászok.

Mi tagadás, nem vonzott sohasem ez a természeti kaland, azért a mai napig szívesen készítek vadat a konyhában, ha minőségi vadhúshoz jutok. Engem nem vonzott soha, de mindig olyan vadász barátaim voltak, akikről sugárzott, hogy a vadak kilövésén túl a vadászat mögött valami sokkal több rejlik pusztán az öldöklésnél.

Pontosabban, az nem is igazi vadász, aki pusztán a lövöldözésért indul a természetbe vadászatra.

„A természet szépsége, a vad büszkesége, nemes trófeák iránti vágy, erdőzúgás”…. sok, vadat szerető és tisztelő vadász fogalmazza meg e szavak használatával ars poetica-ját. Persze olyanokról is lehet hallani, akik inkább a vadnak adnának puskát, akik a világért sem vadásznának. A vadászok szerint erre a vadnak nincs is szüksége, mivel – az agyán kívül – minden szerve jobb, tökéletesebb, használhatóbb az emberénél. Jobban fut, jobb a hallása, repülni, ugrani, úszni tud. Nincs szüksége a civilizáció vívmányaira, ruhára, pénzre.

Ezen megállapítás mellett és ezen túl azt sem túlzás állítani, hogy a vadászoknak köszönhetjük azt, hogy a Földön a vadállomány nem pusztult ki. Ez a dolog ihlette a márciusi programunkat is.

Március 2-án szombaton egy egész napos programra hívjuk a gyerekeket.

Ahogy már mondtam, nem vagyok vadász, viszont sok vadász barátommal, ismerősömmel beszélgettünk annak a fontosságáról, hogy ezt a nagy múltú emberi kultúrjelenséget  valahogy be kellene mutatni a jövendő nemzedékének.

Fábián Zoltán vadász, kelebiai barátom ezt most megszervezi! Ehhez én is csatlakozom és egy szervezett, szép programba keretezzük azt.

Kelebián a Gaál Ferenc MME és a Kelebiai Vadász Egyesület március 2-án, szombaton gyerekeknek szervez egy egész napos programot, amiben a természet szeretetére és vadak tiszteletére, jobb megismerésére szeretnénk ösztönözni az új nemzedéket. Reggel 8 órakor gyülekező a plébánián a Márton Áron Közösségi Házban.  Traktorral közösen megyünk a kelebiai erdőkben található vadászházba, ahol tea és szendvics várja a résztvevőket. Vadász bemutatót tart Fábián Zoltán vadász, aki elmondja és megmutatja, hogy mi a vadászok igazi feladata. Barátkozás és ismerkedés a vadászkutyákkal, a természetben élő vadak és azok gondozásának bemutatása, majd apró vadetetés, magas les, távcsővel vadak megfigyelése következik. Ezután traktorral megyünk tovább a nagy vad etetésre. Télen, hogyan gondozzuk a vadonban élő állatokat. Ezt követően légpuskával célba lövés lesz azoknak, akik szeretnék ezt kipróbálni. 
A találkozót egy közös ebéddel zárjuk a Márton Közösségi Házban, ahova a helyi vadászokat is meghívjuk, ahol a Paskó atya konyhájából lehet valami finomat kóstolni. A programban való részvételt mihamarabb jelenteni kell, csak is bejelentkezett fiatalok, gyerekek vehetnek részt a programon. Ezzel is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, lefőképpen az ifjúságét, hogy mi is felelősséggel tartozunk a teremtett világért.

 A tervszerű vadgazdálkodás környezetünk, a természet védelmét is jelenti. A jó vadásznak tudnia kell azokat az ismereteket, alapvető tudnivalókat, amelyek lehetővé teszik, hogy „találkozhasson” a vaddal. Ismernie kell a vadászati állattant, a vadászható állatfajokat, és azok biológiai jellemzőit. Ez a mesterség másoknál kedvtelés, amelyet könyvekből nem lehet megtanulni.

Elsajátításához gyakorlati tapasztalat kell, és nélkülözhetetlen a természet szeretete.

A vadászok kötelességeit és jogait, a vadászatok rendjét nemcsak törvények és előírások, hanem szigorú erkölcsi normák is szabályozzák.

A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.

„Akármilyen is a vadász, először legyen – ember! "

Ember, akit nem az ölés, a pusztítás élvezete hajt, hanem csak a golyóra érett, selejtezendő vagy életveszélyesen támadó vadra emel fegyvert, vagy pedig a tudományos ismeret, gyűjtés sarkallja, és akinek biztosan hordó fegyvere csak akkor dörren, ha a célgömb a vad testének azt a pontját takarja, ahol a golyó villámcsapásként teríti le az állatot…

Akinek szívós kitartása, fáradhatatlansága, bátorsága – szerénység mögött rejtőzik, és akinek soraiból a természet és minden élőlény: ember és állat iránt meleg szeretet árad.

A vadászat, mint tevékenység mást jelent az egyszerű földi halandó, mást az állatvédő, és megint mást a vadász számára. Amíg az egyik úri passziónak tartja a vadászatot, a másik öldöklésről beszél, és legszívesebben a nyúl kezébe is puskát adna. Ha egy vérbeli vadászt kérdezünk szenvedélyéről, hosszan beszél élményeiről. Arról a gondoskodásról, ami minden vadásznak alapvető kötelezettsége: óvni a vadat, annak természetes élőhelyét, ami nem más, mint a vadgazdálkodás.

Forrás: nsppres.hu

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon