Példaképeink

A mai világban, amelynek egy része már a virtuális közegben zajlik, nagyon nehéz valódi példaképeket találni és felmutatni. Jobbára a szórakoztatóipar adja, gyártja az ideálokat, ugyanakkor a vajdasági magyar közösség is akar és tud példaképeket állítani, nem is akárhogyan.

Fodor István újságíró az elmúlt évtizedekben letette névjegyét az újságírói szakmában, precizitása, alapossága jelentős mértékben meghatározta a Magyar Szó szerkesztőségében folyó munkát. Az olvasót szolgálta, megtartva a hitelességet, a hagyománytiszteletet, a magyar szellemiséget és nem utolsó sorban anyanyelvünk tisztaságát. Régebbi írásait lapozgatva tisztán felismerhetők a Fodor-írások jellemző vonásai, stílusjegyei. Szakmaisága mellett azonban igen meggyőző emberi hozzáállása is. Szerénysége ellenére mindenki érezheti, hogy ha Fodor István ott van a környezetében, akkor más a levegő minősége, tartalmasabb, színesebb.

Számtalan díj jelzi munkássága jelentőségét, szakmája iránti elhivatottságát. Érdemes vele beszélgetni, hiszen meglátásai, apró hozzászólásai észrevétlenül is az élet és a gondolkodás minőségét javítják.

És ha folytatni kellene a sort, akkor azt Homolya Horváth Ágnessel tenném. Ő a fiatalabb generációt képviseli. Törékeny, határozott megjelenése üde színfolt a vajdasági magyar újságírásban, ugyanakkor a közösségében is meghatározó személyiség. Kétgyermekes édesanya, két tüneményes kislány anyukája. Napjai és munkája a család és a közösség között zajlik. Sokszor kerestem a titkát, hogyan tudja ezt a két dolgot összeegyeztetni, aztán feladtam. Újságíróként magas szakmai elvárásoknak felel meg, amelyeket ő maga és elődei állítottak elé, családanyaként pedig gyengéd, ugyanakkor határozott is egyben. Rangos díjban részesült, az év újságírójává választották. De hiszem, hogy mindannyiunk számára példaértékű a munkája. Megjelenésével vidámságot és nőiességet visz a környezetébe.

Györe László mindannyiunk Lacija. A sportoló, aki a köztünk élő kisfiúból mára a világ egyik legjobb teniszezőjévé vált, szerénységével, közvetlenségével igencsak belopta magát a vajdaságiak szívébe. Kitartó munkája meghozta az gyümölcsét, és egy kicsit úgy érezzük, hogy mindebben a mi munkánk is benne van. Mert ez a közösség teremtette meg számára azokat a feltételeket, amelyek révén ő megragadhatta az előtte álló lehetőségeket. Ne feledjük, minden a családban dől el! Laci ezt sokszor ki is mondja. Ma is fontosnak tartja a gyökereit, nemcsak akkor, amikor éppen itthon van, hanem akkor is, amikor éppen a világ másik végén versenyez.

Ez csak néhány név a példaképeink közül. Kimagasló teljesítmények, igazi, nagybetűs Emberek. És ez az, ami megragadja bennük a hétköznapok emberét. Szurkolunk nekik, felnézünk rájuk. Oktatási, művelődési intézményeink meghívják őket, hogy tegyenek látogatást náluk. Küzdelmeik, sikereik, örömeik példaként szolgálhatnak valamennyiünk számára.

Mert szükségünk van a jóra, a kitartásra és az odaadásra.

Szükségünk van példaképekre, akiknek a munkája által mi is erőt nyerünk, felismerve, hogy érdemes itt dolgoznunk, hiszen vannak olyan lehetőségek, amelyek csak számunkra nyílnak meg.

Ők is így kezdték! És ma is itt élnek köztük, a vajdasági magyar közösséget szolgálva!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon