A nemzeti összetartozás a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek

(Délvidéki szakácsok is nevezhetnek)

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Mé-Mi Gasztro Kft. közös szervezésben megvalósuló, élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny lett a közelmúltban meghirdetve. Egész Kárpát-medence meg lett szólítva, így délvidéki szakács, szakácsok is nevezhetnek a versenyre. 

A versenyt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hirdette meg a szakma jeles képviselőivel. 

Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el. A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István és szakmai partnerei fogják lebonyolítani és felügyelni.

Hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben.

Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére. A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható. Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György hangsúlyozta: a magyar nemzeti identitás fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások, hagyományok összessége.

Az élőmunkás versenyben várják az ország, világ minden tájáról a versenyezni kívánó csapatok, különösen az elcsatolt területeken és a diaszpórában élők jelentkezését. A versenyben részt vehet minden vendéglátásban tevékenykedő személy, aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele” megalkotásához.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele” címet elnyerje. Elvárás, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Az étel elkészítése során, fontos szempont, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az étel.

Aki a versenyt megnyeri, jogosult lesz a „verseny győztese” cím használatára. A verseny győztese a szervezőtől ehhez elismerő oklevelet kap, mellyel jogosult lesz „Magyarország Étele” készítője cím használatára.

Az Első fordulóban, - amely a megküldött nevezési lapok és dokumentumok értékelése – a nevezési díj 25000.- Ft+Áfa. A nevezési díjat a versenybe nevezéssel együtt kell megfizetni. (Bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11732150-23230301, Megjegyzésben kérjük feltüntetni: nevezési díj, valamint a csapat nevét).
A versenykiíráshoz mellékelt nevezési lap mellé csatolt dokumentumokon kell bemutatni a versenyre nevezett ételsort 10 felnőtt adagról, a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készült fotóval.

Mikor és hol lesz a verseny megrendezve:

A verseny ideje: 2020. március 28.
A verseny helye: Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola

A „Magyarország étele” a győztes étel, ami vendéglátó egységekben kerül elterjesztésre.

Egy hatalmas presztízsű, 100%-ban hazai szakácsverseny ez, melynek során kiváló szakácsok prezentálásában olyan ételek születhetnek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a céljaink között szerepelt. Így született meg mára a verseny, melynek legnagyobb presztízsét az adja, hogy az adott évben a győztes étel lesz „Magyarország étele” .

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elképzelése és gondolata ezzel kapcsolatban az, hogy ez a verseny azért is fontos, hogy a hazai-, ökológia-, vagy biogazdálkodást elismerjük, annak piacát segítsük, és amennyiben módunk van rá, preferáljuk is a verseny során. Ezt egyik küldetésünknek érezzük. Éppen ezért a verseny kiírása során minden évben kettő, kötelezően felhasználandó alapanyagot jelölünk meg. Ezzel támogatva eredeti célkitűzésünket  A hazai egységekről sem feledkezhetünk meg, éppen ezért minél nagyobb számban szeretnénk őket is bevonni a projektbe, a "Magyarország étele" kereslete által, új vendégeket generálva részükre.

Bízom benne, hogy a kollégáinktól előkerülnek majd kiváló ételkreációk, melyek hosszú távon gondolkodva beépülhetnek a hazai gasztronómiába, segítve ezzel az identitásunk fenntartását.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon