Mit vegyek a gyereknek?

Napjaink üzleties világában nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni. Ünnepek közeledtével fokozódik az anyagiasság. 

Természetesen minden jó szándék mellett azért ügyelni kell néhány dologra.

Az ünnepek mellet családi évfordulók, születésnapok és nem utolsó sorban az érettségik, ballagások is lehetőséget adnak az ajándékok beszerzésére. A felgyorsult világ érinti az életünk minden területét, így a gyerekekkel való foglalkozást is, nem lehet elkerülni a családon belüli felgyorsulást sem. Többször tapasztaltam, hogy a szülők elfoglaltságukra hivatkozva tele vásárolják a nappalit és a gyerekszobát. Beterítik a szobát különböző plüss állatokkal, a polcokat telerakják játékokkal, a padlót pedig autóversenyző stadionná változtassák.

Ez sok-sok anyagi ráfordítással jár. Nem beszélve a technikai eszközök végtelen sorával.

Program, program hátán, gyermekünk pedig elveszik a mérhetetlen bőségben. Szülőknek pedig hamis nyugalmat ad az, hogy törődtem a gyerekkel.

A történet végén pedig a szülő nem érti, hogy a csemetéje hogyan tud unatkozni ezek a csillogó-villogó, interaktív, zakatoló, hangoskodó, beszélő játékok között.

Az gyermekek érdeklődését ezek a felületesen érintő ingerek nem tudják megfogni, lekötni nagyon hamar érdektelenné és fárasztóvá válnak. Érdeklődésüket hosszútávon azok a feladatok és játékok kötik le, melyben el lehet mélyülni. Ez sajnos érvényes a világhálón zajló játékokra is. Ha okosan és ügyesen végig gondoljuk, akkor sokat tudunk javítani a helyzeten.

A játékok halmozása helyett és a véget nem érő program sorozatokra való cipelés helyett inkább több időt töltsünk együtt. Jusson idő sétára, mesélésre együtt töltsünk több időt a természetben, mert egymásra szükségünk van, még ha sokszor nem is úgy tűnik.

A hétvégéken és ünnepnapokon eltöltött idő elraktározódik gyermekünk és a magunk emlékezetében, ezek fognak kapaszkodókat nyújtani később a saját életében. A hétköznapokról sem szabad megfeledkezni, mert egy nap lezárása elengedhetetlen, hogy a következő napon magabiztosan, feltöltődve tudjunk működni.

Az esti mese, lehet könyvből is de a napi élmények újra mesélése is megtörténhet és a lezárása a napnak a „jó éjt puszi” ne maradjon el soha.

Akkor mit is vegyek a gyereknek?

Magunkat, önmagunkat.

Ettől nagyobb ajándék nincs sem gyermeknek, sem a szülőnek. Gyakorló szülőként tudom, hogy azok az apró emlékek mit jelentenek számomra, amit közösen éltünk meg. Az esti mesék, a közös éneklés, a reggelik és az együtt töltött vacsorák, számunkra is kapaszkodó, kimeríthetetlen örömforrás.

Csak rá kell gondolni és fel vagyunk vértezve a napi nehézségek ellen.

Ne engedjük meg magunknak, hogy ezek az élmények nélkül éljünk, gyermekünket pedig ne fosszuk meg a megtapasztalás és a világ megismerésének ettől a csodálatos útjától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon