Miénk a város

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a tervezett őszi kezdés helyett már április elején elindította a külhoni magyar gyerekeknek szóló Miénk a város! nevű online játékot, hogy ezzel is segítse a szomszédos országokban is otthon tartózkodó magyar családokat. A program lehetőséget ad arra, hogy napi szinten más-más tematikával foglalkozzanak közösen a családok.

A népszerűségnek örvendő online vetélkedőt 2013 óta hirdeti meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A játékban évente rendszerint több ezer külhoni magyar gyerek vesz részt, így a Vajdaságból is több mint százan vettek részt az elmúlt években. Kiváló lehetőség volt ez, hogy az osztályközösséget formálja, összetartásra buzdítva a résztvevőket és azokat, akik részesültek a csodasarkokból. A Magyar Nemzeti Tanács pedig információs csatornáin keresztül értesítette az óvodákat, iskolákat és a pedagógusokat is erről a lehetőségről. A játék, mely segíti az előállt helyzet miatt otthon maradt gyermekeket, május 29-ig tart.

Most egy kicsit másképpen alakul a szervezés, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága gyorsan és rugalmasan alkalmazkodott a kialakult helyzethez. 

Az átütemezés segít abban, hogy a külhoni területeken otthonaikban tartózkodó családok a játékban való részvétellel is tartalmas időt töltsenek együtt, ezáltal is lehetőséget biztosítva számukra a közös tanulásra és játékra.

Az előző évekhez hasonlóan a versenyben 6-10 éves óvodások és kisiskolások vehetnek részt, akiknek nyolc héten át számítógépről elvégezhető feladatokat kell megoldaniuk. Az idei játékban több feladat célja az, hogy a gyerekek is megértsék, mi zajlik jelenleg a világban és a helyzetet maguk is megértéssel és fegyelmezetten kezeljék. Olyan feladatokat kell végrehajtani, mely segíti őket és családjaikat a jelenlegi helyzet megértésében. Meg kell tervezni a napi tevékenységet, órarendet kell összeállítani a család működésével kapcsolatban. Ez feltételezi, hogy közösen kell kidolgozni a menetrendet. Nem könnyű feladat, mert most olyan helyzet előtt áll a család, ami nem mindennapi súrlódásokat is felszínre hozhat. Anya ha dolgozik, akkor online végzi a feladatát, az oktatás is átköltözött a netre, és a családfő is neten kommunikál. Térben azonban mindenki együtt van, jól meg kell szervezni a feladatokat. A napi programtól sok minden függ.

A szokványos feladatok mellett azonban hálát kifejező szívet kell festeni és ablakukba ragasztva köszönni meg ezzel az egészségünket, biztonságunkat és ellátásunkat segítők munkáját. Fontos a szívecske, mert közösen készíthetjük el és ez is lehetőséget ad arra, hogy megbeszéljük, átbeszéljük a fennálló helyzetet.

Egyre több ház ablakában jelennek meg a hála piros szívecskéi. A kényszerű elzártság napjaiban új szolidaritási akció terjed: a szívek köszönetet közvetítenek mindazoknak, akik ezekben a napokban is értünk dolgoznak. Köszönet ez a mentőknek, tűzoltóknak, egészségügyi dolgozóknak, bolti eladóknak, önkénteseknek  és mindazoknak, akik saját egészségüket veszélyeztetve minden nap munkába mennek.

A piros szivecskéket sokan gyermekeikkel együtt készítik el, akikkel így talán könnyebb megértetni, hogy miért nem mehet ki a tesóval és a mamival a játszótérre, és miért nem látogathatják meg a nagymamit, nagypapit.

Itthon, Vajdaságban is, a játéknak köszönhetően, egyre több piros szív jelenik meg az ablakokban, kapualjakban. Egyre többen kérdezik, hogy ez mire szolgál, miért, kiért van.

A válasz egyszerű: mindannyiunkért, a közösségünkért, az összefogásért.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon