Mi is ott voltunk!

Kolompos tábor, Eger 2018.

Mint ahogyan jeleztem, írásomat folytatom a Kolompos táborról. 

Magyarországon a 2018-as év a Családok éve, amelynek határon túli programjai a külhoni családok éve részét képezik. Eger városában került megrendezésre a Kolompos tábor, amelyet idén Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Kolompos Zenekar közösen szervezett meg. A táborba 50 család érkezett az egész Kárpát-medencéből. Természetesen Vajdaságból is jöttek résztvevők, a  táborba mintegy 230 kárpát-medencei gyermek és szülő érkezett.

Kornél és Szilvia (Zenta) négy gyerkőccel vettek részt a táborban. Aki  a szülőkön kívül ott voltak az Márton, 11 éves sportos legényke, Lili 8 éves nagyon belevaló kis hableány, Zsombor az 5 éves kis vasgyúró és Miklós az új jövevény. Külön autóval utaztak  Egerbe, a pici végett nem vállalták a buszozást. Az elvárások a táborral kapcsolatban csak annyi volt, a szülők elmondása alapján,  hogy a gyerekeknek tartalmas program legyen.

Megérkezés után nagyon gyorsan megtörtént a beilleszkedés meglepő módon. Nagyon jól megvolt szervezve a napi program, mindenki gyorsan megtalálta a neki megfelelő elfoglaltságot.
Eleinte a kézműveskedés volt a menő a gyerekek körében, később már a zenetanoda és az Ifjak vitézi oskolája is nagyon bejött a társaságnak. A szülőknek sok dolguk volt a kézműveskedés körül segítkezni a gyerekeknek, ami jó volt, mert közösen töltötték az időt.

Programok:

A kézműveskedés : fegyvernemek elkészítése, pajzs, kard, legvégül sárkánykészítés és sárkányeregető-verseny.
Tipegő-topogó: a legkisebbeknek zenés-játékos mondókák egy órában.
Zenetanoda: a gyermekeknek és felnőtteknek hangszerismertető és azok kipróbálása.
Csillagszeműek táncegyüttes előadása és utána táncház.

Előadások:
Dr. Hidán Csaba professzor előadása a középkori fegyverek használatáról, Tóth Gábor Állati jó bemutatója az állatok idomulásáról a megváltozott életkörülményekhez, Jönnek a huszárok - Kolompos együttes táncos meséje.

És ha nyár, akkor elengedhetetlen a fürdőzés, egynapos kirándulás az Egri termálfürdőben
Minden este táncház és diavetítés a legkisebbeknek.

Csupa-csupa pozitiv élmény a tábor minden egyes perce. Fárasztó volt mind a szülőknek az állandó programok kisérése, minden időnk jól tervezetten be volt osztva, túl sok "szabadidő" nem volt.  Szülő és gyerek felvillanyozódva jött haza és már holnap mennének vissza.

Külön ki kell emelnem azt az odaadó törődést érettünk, mind a Kolompos zenekar tagjaitól, akik vitték a foglalkozások zömét, mind a szervezőkét, Adélét és Zsuzsannáét, akik minden percben ott voltak velük és ügyeltek, hogy minden olajozottan történjen
Folytatás is lesz:

A családok éve program 2018-ban nem fog befejeződni, és remélem, hogy a következő években is lesznek olyan programjaink, amelyekre lehet majd építeni.”

Mondta Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, és ha ő mondta úgy is lesz, mert már bizonyított.

Köszönjük!

 

Szerzők: sentaxi és auer

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon