Márton napján, ha libát nem eszel, egész évben éhezel

Márton napján, ha libát nem eszel, egész évben éhezel

 

Egész nap a konyhában pörög az egész plébánia, mert 40 személyes libadalomra készülünk, hiszen Szent Márton ünnepe van. Igaz most nem csak magunknak készül a négy fogásos libalakoma, kemencében sült libacomb, hanem megrendelésre egy borászat felkérésére, de egész nap ez az ősi mondás cseng a fülembe: „Márton napján, ha libát nem eszel, egész évben éhezel. „

Szeretem az őszt, különösen is szép, meghitt ünnepeivel. Mindenszentek, Halottak napja, aztán itt van már is Márton napja és sorolhatnám egész január 7-ig. Utána már nem tetszik a tél, inkább a tavaszt várom. No, de odáig is élvezem ezeket a hangulatos, meghitt ünnepeket, főleg így, hogy van kivel és van miért ünnepelni.

November 11-e Szent Mártonról emlékezik meg a keresztény világ.. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a maga hagyományai, népszokásai és jellegzetességei. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány.

A Márton-nap története

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria (mai Szombathely) nevezetű városában látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben (a pontos dátum kérdéses). A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt.  Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni Mártont.

A legenda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a szolgalelkű Márton a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítgették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

A rómaiak Aesculapiust (Aszklépiosz), az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely pedig a hadisten, Mars szent madara volt. A harcias madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.

A lúd római „beceneve“, az „avis Martis“ (Mars isten madara) afféle régi szófejtéssel „Márton madara“ lett a keresztény naptárban.

Márton napja, mint időjóslás napja

A tapasztalat szerint Szent Márton napja körül legtöbbször elromlott az idő, és leesett az első hó.  A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik“, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó, akkor kemény, havas télre számíthatunk. „Eljött Márton szürke lovon“, mondották akkor, ha enyhe, szürke és latyakos volt az idő e napon, és ilyen esetben szintén enyhe télre számítottak. Egy kalendáriumi regula szerint: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál“. Egy további időjóslás pedig azt mondja, hogyha Márton jókedvű, akkor bizony kemény lesz a tél.  A Márton-napi időjósláshoz kapcsolódik egy olyan hagyomány, mely szerint a ropogósra sült libának a mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot:  amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hosszú, havas, hideg télre számítottak. Ha a mellcsont barna és rövid volt, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs, sáros időre lehet számítani.

Forrás: http://www.korkep.sk

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon