Legnagyobb öröm a söröm

Vajdasági kézműves sör – magyar vállalkozás

Nagyon jó barátom a szilágyi plébános, István atya, akivel nem csak teológiai dolgokról szoktunk beszélgetni, hanem a gasztronómiai érdeklődéseink, érdekeltségeink is összehoznak minket. Ő vadász, én szakács, aztán ezen a téren is sok megosztani valónk van egymással. Nem áll tőle távol a sajtkészítés sem, hiszen szülei kishegyesiek, sokáig foglalkoztak házi sajtkészítéssel. Nekem pedig a sajtok a gyengéim. Itt is közös nevezőre találtunk. Nos, nem is kell tovább ecsetelni, hogy miért az egyik nagy haverom pont Kurin István atya.

Nem olyan régen kiderült, hogy unokatestvére, Fontányi Andor, szintén kishegyesi, pszichológus, három éve nős, újdonsült apuka pedig egy nagyon érdekes vállalkozásba kezdett pár éve, ez pedig nem más, mint kézműves sör készítése. Ez egy beszélgetés véletlen szófordulatából derült ki, de annyira beégette magát a fülembe, hogy hamarosan megszerveztettem István atyával a találkozót Fontányi Andor rokonával, hogy többet megtudjak nem csak a vállalkozásról, de a sörről magáról is.

Már is elnézést kérek a borászoktól, akik tudom, hogy most lenézően megvetnek ezért az írásomért, de hozzáteszem, hogy én, mint ínyenc, gourmé, sem a bor, sem pálinka, sem sör mellett nem akarok kizárólagosan állást foglalni, viszont nagyra értékelem egy borász erőfeszítését, vagy egy pálinka kifőzde minőségét, a kézműves sörfőzésről ne is beszélve, amiről eddig vajmi keveset hallottam.

Szeretnék mindegyiknek élvezője lenni.

Hat évig éltem Ausztriában, ahol ez egy mindennapi jelenség volt. Minden falunak, kiskocsmának saját sörfőzdéje van.

Na, így túlzás, de a házi, saját receptúrával rendelkező sörfőzdék nyugatra elterjedt jelenség. Fantasztikus söreik vannak, és aki még ilyen sört nem kóstolt, nem is tudja miről beszélek, és miről maradt le.

Szűrt és szűretlen, a gyöngyöző világostól, a mézsárga, rozsdás, barnás egész sötét színű sörökig megtalálható minden fajta. A búza sörökről nem is beszélve. Annyira jó sörök, hogy most is összeszalad a számban a nyál, ha visszaidézem az osztrák kiskocsmai élményeimet a sörök területén.

Ahogy a borokat lehet egy-egy vacsorához társítani, úgy lehet sörvacsorákat is csinálni, mert a sörök ízvilága is annyira árnyalt, kifinomult, hogy egy-egy étellel jól párosíthatók.

Vajdaság is sokat fejlődött nem csak a borok területén, de örömmel hallom, hogy kézműves sörök is vannak. Nem is akár milyenek.

Fontányi Andor, aki 2012-ben pszichológiai diplomát szerzett itt Szerbiában, kishegyesi magyar ember létére bevállalta az itthon tanulás lehetőségét szerb nyelven, sikeresen diplomát szerzett és a Vöröskereszt berkein belül állást kapott. Megnősült, tavaly újdonsült apuka lett.

Andornak támadt 2014-ben egy zseniális ötlete. Nagy sörrajongó lévén úgy döntött, hogy ő maga, saját receptet kísérletez ki, elkészíti saját ízlésvilágának megfelelő sörét.

Budapesten megismerkedett Szügyi Péterrel, aki informatikus, de a kézműves söreiről vált ismertté és tőle megtanulta a sörfőzés alap rejtelmeit.

Odahaza 20 liter sörrel indult, kísérletezett, csak a szűk baráti körnek, ismerősöknek. Andor itt nem állt meg. Barna sörrel is próbálkozott, és 2017-ben, amikor Kishegyesen a Dombos Feszten barátainak megmutatta a Világos Bandi és Barna Bandi nevű kézműves söreit mindenki lelkesen dicsérte, bátorította, hogy ebből vállalkozást kell indítani, és szélesebb körben kell megmutatni Vajdaságban.

Andor elkészíti a Világos Bandi és Barna Bandi mellett a Vörös Bandi receptúrát, megnyitja a Bandi d.o.o magánvállalkozását és 2018-tól, igaz még csak kis mennyiségben, de számlaképesen hozzáférhetővé teszi a sört egy szélesebb körben is.

Ebben a Prosperitati Alapítvány is támogatja, így a folyamatos terjeszkedés útján Vajdaság gasztronómiai fejlesztése is egy lépéssel előbbre lépett!

Az üveg címkéje is említést érdemel, aminek megálmodója Vass Szabolcs kishegyesi képzőművész. Na ilyenkor vagyok nagyon büszke mindarra, ami vajdasági, itthoni, a mienk, a gasztrokultúránk apró gyöngyszemei. Kóstoltam, bárhol a világban megállná helyét. Túl rövid az élet, hogy az ember minőségtelen bort, pálinkát igyon, de ezt a sörökről is elmondhatom.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon