A Kárpát-Haza Opera Túra Szabadkán

Egy a nemzet, egy a kultúra

Ritkán van az ember életében olyan érzés, amit nehezen tud elsőre szavakban leírni, csak amolyan „waooo”, vagy „na, ez aztán igen” érzés keríti hatalmába. Ilyen volt számomra a Hunyadi László operaelőadás, amire megannyi honfitársammal eljutottam Szabadkán a Sportcsarnokba. Mi az, hogy megannyi, hiszen annál sokkal több! Fél óráig álltunk sorba, míg bejutottunk a tömegtől, majd amekkora a Sportcsarnok rogyadoztak a lelátók a nézőközönségtől, a lenti több száz székes ülőhelyekről nem is beszélve. 

Szombaton reggel a Tejpiacon oda jött hozzám a zöldséges néni, akitől a friss fűszernövényeket veszem, és egy kicsit felháborodva közölte velem, hogy atya mi már napok óta próbálunk jegyet vásárolni az operára és lehetetlen! Két okból is meglepődtem! Az egyik az, hogy a zöldséges néni a Tejpiacon Erkel Hunyadi László operára szeretne jegyet venni! A másik pedig az, hogy nincsenek jegyek, nem lehet kapni! A szervezés profi volt, nem csak az opera előadói tettek ki magukért, de az itteni szervezés is helyén volt!

Sokan eljutottak elfogadható áron jegyet vehettek, de ami fantasztikus, hogy a Sportcsarnok is kevés volt hozzá! Azért mondom ezt így, mert azt jelenti, hogy vagyunk még Délvidéken. Vagyunk még, akiket érdekel a magyar kultúra, egyáltalán a kultúra. A koszovói roma populáción túl, akikkel semmi bajom, talán csak annyi, hogy fényévnyi távolságra vannak attól a kulturális igénytől és színtől, amit mi évszázadokig építgettünk, vagyunk még azonos hullámhosszon gondolkodók! Hála Istennek!

Ebből is az látszik, hogy kell a színház, kellenek a jó előadások! Kellenek a nagy klasszikusok! Kell a zenés színház!

Jaj Istenem, az sok avantgárd előadás, amit mi itt Szabadkán megengedünk magunknak…. na, erről inkább most semmit nem mondok!

Én megannyi ismerősömmel Szegedre, Kecskemétre és Budapestre járok színházba, de megannyi más szabadkai, vagy délvidéki honfitársammal ott futok össze, mert ők is ki vannak éhezve egy-egy jó, klasszikus, a polgári társadalmat nem mindáron pukkasztani és bosszantani akaró előadásra, amiben aztán több a trágárság, obszcén beszólás és jelenet, mint a megcsömörlött elbalkániasodott hétköznapjainkban, amiből, köszönjük, de elegünk van!

Igen, én már csak amolyan kispolgári vagyok, és ezt vállalom.

Most a budapesti Operaház jött el mihozzánk és nem mi utaztunk oda! A Hunyadi László című operát hozta el ma a Magyar Állami Operaház a szabadkai Sportcsarnokba. Az Operaház a Kárpát-Haza Opera Túra keretein belül határon túli magyar lakta településeken mutatja be a Hunyadi László című operát és a Víg özvegy balett előadást.

A médiából ismerjük a történetet, hogy az Operaház felújítása adott lehetőséget a társulatnak a turnéra induláshoz.

Azt is tudjuk, hogy a szabadkai fellépés a turné ötödik állomása. 400 fős csapat mozgatása nem könnyű feladat, színpad, technika, zenekar, szólisták óriási kórus az élmény és hangzás, mintha operaházban ültünk volna. Nagyon féltem ezektől a modern kütyüs megoldásoktól, mert ebben is a klasszikus hangzást szeretem. Az operaházak, színházak úgy vannak megépítve, hogy oda nem kell hangosítás, akkor is tökéletes a hangzás.

Egy Sportcsarnokba, amit nem komolyzenei előadásokra találtak ki, ezt technikával, elektronikával kell megoldani. Nagyon fejlett és kifinomult technikai berendezések tették lehetővé, hogy ez a csodálatosan megírt magyar opera ilyen színvonalasan és tökéletesen felcsendüljön!

A kényelmetlen ülőhelyeket leszámítva, amit feledtetett az emberekkel a kiváló, magas színvonalú előadás, egy életre szóló élményt hozott az itt élő magyarságnak, de a nem magyarok szemében is a magyar kultúra ismét bizonyította magas színvonalát. 

Ez az előadás és az az élmény továbbá erősítette sokunkban az összetartozás, a magyarság érzését. Az idén 100 éves Trianon szégyenfoltja válik mind inkább a múlt sötét pontjává azáltal, hogy ismét országhatárokat áthidalva egy nemzet és egy kultúra vagyunk itt a Kárpát-medencében!

Hála a Magyarország Kormányának, hála Orbán Viktor miniszterelnöknek és annak a politikának, ami már évtizedek óta megálmodta ezeket a víziókat! A 21. századnak is vannak Hunyadi Lászlói, akik nemzetben gondolkodnak! Isten éltesse őket!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon