Finnyásaknak és turistáknak a magyar gasztronómiáról

Régóta foglalkoztat a gasztronómia, mint olyan, és persze különösen piszkálja a fantáziámat a magyar gasztronómia. Magyar étkezési szokás, amit a turisták nem értenek, mert nem érthetnek. Legyünk egy kicsit patrióták: a magyar gasztronómiánál nem létezik jobb a világon! Ebből induljunk ki a többi meg majd magától, spontán módon adódik.

Ugye, akad néhány dolog a konyhánkban, amit egy turista érdekesnek találhat? Vagy sok finnyás magyar sem ért, egyszerűen meg sem akar kóstolni, mert a globalizálódott elkokakólásodott, pizzásított gyorsfagyasztott és mikróban felmelegített étkezési szokásaiból kiszorult az igazi hungaricumokat jelentő gazdag magyar menüsor.

 

Mitől magyar a magyar konyha? Hol is kezdjem? 

 

Emlékszünk a régi híres magyar filmre a Hyppolit a lakájra? Hagymát hagymával!

Igen, ez így is van! Akárhol is ütsz fel egy szakácskönyvet: biztos lehetsz benne, hogy minden főétel leírása így kezdődik: vágj fel egy hagymát és dinszteld meg. Hála Istennek ma már ismét visszatérünk az olaj helyett a zsírra, de ezzel kezdődik minden receptünk. A halászlében nem olajon, vízben főzzük puhára a hagymát, de ismerjük el, hogy ez jellemzően magyar!

Külföldön nem használt alapanyag a tejföl! Próbáltad már elmagyarázni egy külföldinek, hogy mi az a tejföl? Ugye, hogy nem volt egy könnyű játszma? Bár mindenki a fűszerpaprikát próbálja tipikusan magyarnak bemutatni, de nem. A fűszerpaprika nem ismeretlen fogalom más országban sem. Talán a fűszert olyan mértékben egyetlen más nemzet konyhája sem használja, mint a magyar, mégis ezt hozzuk fel leginkább hungaricumnak! Ezzel én vitatkoznék! Vannak sokkal magyarosabb ételeink!

Mi magyarok édesszájúak vagyunk! Ez is tipikus magyar jelenség. Még a túrós rétes talán, de a mákos pitét szintén kevés turista ismeri, de aki mégis megkóstolja, aligha csalódhat az ízében. Kerestek már mákos más európai országban? Nem, hogy nem fog találni, de azon se csodálkozzon, ha a rendőrség felveszi a megfigyeltek listájára, mint kábítószert élvező vagy forgalmazó gyanús személyt!

Aztán ott főzelék is, ami tipikusan magyar étel. Hát igen, a főzelék szintén egy olyan étel, amiről egy külföldi magyarországi útja előtt aligha hallhatott. Pedig igazán egyszerű és gyorsan elkészíthető ételről van szó, ami ráadásul laktat is. Legyen szó borsó- krumpli- vagy spenótfőzelékről, mi imádjuk őket más országokban nem is hallottak róla!

Aztán ott van a kenyér. A magyar kenyeret kenyérrel eszik. Ha nem kenyeret, hát pogácsát. A magyar gasztronómia nem az előételeitől híres, de nincs is rá szükségünk, hiszen jószerivel mindenhez kenyeret eszünk, ami természetesen fehér lisztből készül. A minden alatt tényleg minden értünk: valaki még a görögdinnyéjéhez is ezt társítja. Nagyszüleim bizony így ették!

No de vannak ettől még tipikusabb, igazi magyar ételeink, ami bizony a magyar konyha gyöngyszemi közé tartoznak, még akkor is, ha a finnyás 21. század nyámnyila nemzedéke, a Coca-cola, a pizza és a hamburgerhez szokott nemzedéke már csak filmekből láthat és akkor is csak elhúzza a száját: -fújj! – hangzik az építő és startból elutasító kritika.

Ne felejtsük el, hogy a magyar gasztronómia nem csak pirospaprika és az ungárise gulás. Nos, nézzünk meg néhányat a kedvenceim közül!

 

Pacal, sőt velős pacal 

Kezdjük a megosztó ételek királyával, a szarvasmarha gyomrával, amit vagy imádnak, vagy frottírtörülközőnek csúfolnak, és meg sem hajlandóak kóstolni. Pedig aki úgy hal meg, hogy sosem evett pacalt, az egy nagyon fontos élményről mond le. És nem a magyar barátunk, legyünk ennyire patrióták. No, de az igazi a pacal velővel, ami besűríti az ételünket. Friss péki ropogós hájú kenyérrel az igazi, csípős zöld paprikával.

 

Pacalleves 

Erdélyben savanyú, pikáns csorba készül belőle. Mi ezen a vidéken inkább sűrűbbre csináljuk.

 

Csülkös vagy körmös pacal 

Ebben az ételben sikerül két-három olyan alapanyagot ötvözni, amelyek önmagukban elegendőek lennének, hogy néhány finnyásabb fogyasztót sírógörcsközeli állapotba tegyenek. Pedig a pacalpörkölt levével semmi jobb nem történhet a világon, mint hogy a körömből vagy csülökből kifövő kollagén sűrű, húzós szafttá lényegíti át. Ez az én kedvencem is.

 

Erdélyi agyas leves

Hagyományos erdélyi recept, disznótorok idejére. Savanyú káposzta levével, disznó agyával és húsgombóccal. Kelebián a disznó agyát reggelivel, rántottával eszik meg, de Erdélyben járva, Székelyudvarhelyen a levest is kóstoltam. Nem rossz!

 

Rántott velő
 

Itt Szabadkán Révész Erzsike néni készíti a legjobban. Budapesten ételszagú kisvendéglők klasszikus tétele, otthon ritkábban készítik, mert kevesen tudják megfelelően lehártyázni a velőt, és rántani macerás. Megéri.

 

Rántott borjúláb

Aki először eszi, és a láb szó miatt valami húst vár, könnyen csalódhat: ez ugyanis nem hús, hanem remegős-ragadós-kocsonyás ín és bőr, amit nagyszerűen egészít ki a ropogós bunda.

 

Kocsonya
Már maga a műfaj is zavaró sokak számára, hát még, ha nem spórolják ki belőle azokat az alkotórészeket, amiktől a lé megkapja a tartását: a fület, orrot, körmöt és a disznófej egyéb részeit. Ettől lesz igazi, meg egy főt tojástól ami díszíti. Nos uraim, itt kezdőik a magyar gasztronómia.

 

Véres hurka meg a májas hurka

Míg a sült kolbászt az emberek egyöntetűen szeretik, addig a májas és a véres hurka korántsem ilyen egyszerű képlet, az állaga, illetve az alapanyagok miatt sokan ódzkodnak tőle. De miért? Fantasztikus.

 

Hagymás vér

Kacsator, libator és persze disznótorosok elmaradhatatlan kelléke a frissen leölt disznó szakszerűen kicsorgatott vére azonnal megsütve sok hagymával, majd friss, fehér kenyérrel és valami házi savanyúsággal elfogyasztva. Édesanyám még ma is hizlal kacsákat, korábban voltak libáink is. Ekkor ez otthon elengedhetetlen étel volt.

 

Kakasherepörkölt

A nevében minden benne van, amit tudni kell, és ami riasztó lehet, de ha valaki nem tudja, mit eszik, általában kifejezetten ízlik neki. Csak előre sose áruljuk el neki, utólag és így előbb utóbb a kedvencei k9zé fog tarozni!

 

Zúzapörkölt

A kacsa, csirke, liba és más szárnyasok zúzógyomra minden formájában igen szórakoztató étel, nem annyira az íze, mint a ruganyos, feszes állaga miatt. Levesben csak kiegészítőként szokott megjelenni, pörköltként fogyasztva viszont minden egyes falattal élvezhetjük.

 

Körömpörkölt

Az egyik nagy kedvencem. Ez például annyira evidensen csodálatos étel, hogy nem is igazán tudjuk, mit mondjunk róla, azt leszámítva, hogy a ragadós cupákos csontokról leszopogatni a bőrös mócsingot igazi közösségi élmény, az ember ilyet csak hozzá közel állók társaságában tesz.

 

Szívpörkölt

A szív a zúza mellett az a belsőség, amit elsősorban izgalmas állaga miatt szeretünk. A bőséggel adagolt szívgyökér, azaz a koszorúerek, pedig új szintre emelik az egész ételt. Én mustárosan, vadas szószban is készítem.

 

Marhapörkölt, mócsinggal

Flaxni, azaz marhaín, vagy mócsing, mert anélkül túlságosan száraz. Cuppogós, ragacsos, mennyei étel, még  nyál is összefolyik az ember szájában a puszta gondolatától is.

 

Velős pirítós 

Készülhet csontvelővel vagy agyvelővel, vöröshagymával vagy anélkül, meleg előételnek vagy sörkorcsolyaként főszereplőnek. Marha csontleves, vasárnap menetrendszerinti finomság.

 

Pálpusztai sajt

Na, nem csak a franciáknak vannak büdös sajtjaik. Nekünk nincs sok, de amink van, az mindent üt! A magyar sajtkészítés egyetlen izgalmas terméke, ez viszont annyira izgalmas, hogy sokan csak vegyvédelmi ruhában mernek nekiállni falatozni. Ha nem ízlik, a hiba bennünk van, ezt jól jegyezzük meg!

 

Cukros-zsíros kenyér

Aki vidéken nőtt fel, most nyilván bólogat, bizonyos helyeken ugyanis teljesen bevett szokás volt a gyerekeknek adott zsíros kenyeret megcukrozni. Én ettem még gyerekkoromban. Uhh, de szerettük.

 

Kakastaréj

A kakasherével egy kategória, de még annál is ritkább csemege, a családi asztalon ez mindig a családfőnek kijáró csemege volt akár a levesből, akár a pörköltből. Ritkán találkozom vele éttermekben.

 

Csirkeláb

Vasárnap a családi asztalnál ma is harc folyik a csirkelábakért. Kár, hogy a szegény baromfinak csak kettő van! Csontokat szopogatni, kell ennél jobb? A tyúkhúsleves legjobb része, ha beleteszik. Olyan, mint a sertésköröm, csak piciben: bőr, porcogó, kis kollagén.

 

Resztelt máj

A máj egyik tökéletes manifesztációja, kár, hogy kevesen ismerik. Sokan a  kőkeményre szárított változatot ismeri, pedig borjúból, éppen rozéra összerázva, mindent visz. 

 

Folytathatnám a magyar, tipikusan magyar ételeinket, de már ez is bizonyítja, hogy a magyar konyha igen is gazdag, izgalmas itt-ott bizarr, de a mienk! Legyünk rá büszkék és ismerjük meg! Kóstoljuk meg! 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek