Farsang 2018

Van olyan ember, aki hagyja elmúlni a farsangot úgy, hogy ne tervezne be egy jó farsangi mulatságot? Ezt az időszakot várják a vendéglátósok, de erre hangolódunk szinte mindannyian. Az iskolákban a karácsonyi díszek után, már ahova kerültek karácsonyi díszek, nehogy a migránsok gyenge muzulmán lelkébe tiporjanak, Európa szerte kikerülnek a velencei karneválra emlékeztető álarcok, jelezve, hogy itt a FARSANG.

Akik lemaradtak a szilveszteri buliról, azoknak itt az alkalom, hogy duplán bepótolják. A farsang nagyon régi időkre nyúlik vissza.

A valláshoz, vallásgyakorláshoz semmi köze, a papok ezt, úgymond megtűrték, de fontos időszak volt a vallásukat komolyan élő, közösségekben, nemzeti tájegységekben, zárt faluközösségekben élő, akár földműveléssel, vagy ipari tevékenységet folytató néprétegnek egyaránt.

Amolyan lazító, szelep, nyomáskiegyenlítő szerepe volt. Mára ez teljesen fellazult. Sőt, csak ez a buli hangulat maradt meg. 

Vízkereszt nyitotta és a Hamvazószerda zárta a báli szezont, de nem csak a báli szezont, hanem a téli esküvőket, vagy keresztelőket. A paraszti társadalomban ez kedvelt idő volt házasságkötéshez! Ma ez már elfeledett! Szilveszter, pótszilveszter, meg megint pót-pót szilveszter, aztán megkezdődnek a bálak és bulik ideje. Ahogy a csövön kifér, már most hirdetik február 14-re a Valentin-napi, szerelemesek bálját, buliját gazdag vacsorával és fergeteges mulatsággal.

No, ezért valamikor minimum kiközösítést járt! Micsoda, Hamvazószerdán fergeteges mulatság?! Aztán már is itt cseng a fülemben március 8-a, a nők nemzetközi napja, persze mindez nagyböjtben ezer színben és buli hangulatban.

Ma már ez is a farsanghoz tartozik, mert a pogány, a világi része megmaradt, de a keresztény hagyományok, megélt hitélet, Istenre figyelés csak egy szűkebb társadalmi rétegre jellemző!

A globalizációnak köszönhetően ez már nem is lesz másként. Ez a normális.

Az individualista szemléletre alapozó liberális világunk ezt elfogadta, és aki ezt akár szóvá meri tenni, az maradi, szabadságellenes, korlátozza az emberi szabadságot. Egy biztos, ma ezt parancsba nem lehet adni, megtiltani nem lehet, de a józan ész, a szabad választás keretein belül minden keresztény, vallását gyakorló ember élhet szabad választási jogával és nem kell ezekre a Hamvazószerdára hirdetett mulatságra elmenni.

Egyszer, ha majd szabadon, önként jutunk el odáig, hogy senki, vagy csak nagyon kevesen jelentkeznek egy-egy ilyen „ütős”, fontos keresztény ünnepre meghirdetett bulira, akkor a vendéglátósok is elgondolkodnak, hogy akár lehet 13-án is, előesti bulinak meghirdetni és Valentint ünnepelni, vagy lehetnek olyan évek, amikor e helyett valami más ünnepet célzunk meg anyagi javaink gyarapítására, ami nem ennyire vág egybe egy ilyen fontos keresztény ünneppel, mint Hamvazószerda!

Ami viszont hozzátartozik a farsangi időszakhoz, persze a régi farsangi babonákat már szinte elfelejtettük, de a jelmezes, álarcos karneválok és a bálok, a táncos mulatságok szokását napjainkig megtartottuk. Vajdaságban nem is annyira, de a Kárpát-medencében legnagyobb farsangi fesztivál, a mohácsi busójárás, mára hungarikum. Lassan velencei karnevállá növi ki magát, igazi turisztikai attrakció!

Karneválok, maskarák, mulatságok – Ilyen a világ farsang idején. Táncol, bálozik és jókedvű a világ és ezzel semmi gond!

Pogány gyökerei vannak, mert a farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe is egyben. Az év legvidámabb időszakában eleink másképpen étkeztek ilyenkor!

Vidéken megkezdték a disznósajtot, sok kolbászt ettek – már ha karácsony előtt megvolt a disznótor. Ha nem, akkor a farsangi időszak elején igyekeztek ezt „bepótolni”, de farsangkor nem hiányozhatott a kocsonya sem.

Ma fesztiválok, pálinkaverseny, kocsonyaverseny tarkítja a bálakat. 

Nincsen párja a füstölt csülkös farsangi kocsonyának, aki nem kóstolta, ki ne hagyja! Igen, a farsang időszakában nem hiányozhat a kocsonya a házi finomságok közül.

A farsangi időszak az egyházi ünnepekhez viszonyulva hamvazószerdáig, azaz az idén február 14-ig tart. Addig ahogy Vajdaságban úgy Kárpát-medencében megannyi mulatság, koncert, fesztivál, téltemető vigasság, disznótor, és ki tudja milyen rendezvény várja a vigadni szándékozókat.

Vigalom és mulatozás ide, vagy oda, a háziasszonyok ne feledjék: nincsen farsang fánk nélkül!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon