Depresszió

2018-tól minden polgár számára lehetővé válik a depressziós szűrésen való részvétel, azon az akción belül, amit a szerbia egészségházak bonyolítanak le.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában. A szív-és érrendszeri megbetegedések után, a depresszió kergeti majd halálba az embert, de a nők esetében a depresszió akár vezető betegség is lehet.

 

Lassan teljesen elfogadott jelenségnek számít, hogy az egzisztenciánkért folytatott állandó harcban, a stresszel való mindennapi összecsapásban bizony sokszor a depresszió győzedelmeskedik. A munkavállalók mind nagyobb számban szenvednek stressztől, depressziótól vagy éppen szorongástól, amely anyagi következményekkel is jár.

 

Mindezek miatt, 2013-ban az egészségügyi minisztérium kezdeményezésének köszönhetően, közel egy évig végeztek kutatást a lakosok között, azzal a céllal, hogy felkutassák a depressziót. Ennek a kutatásnak eredményeképpen most a minisztérium kötelezővé kívánja tenni a depresszió kiszűrését, illetve annak kivizsgálását, amit a választott orvosok is elvégezhetnek.

 

A hangulatot alapellátásban, sokak szerint, ugyanúgy kellene mérni, mint akár a vérnyomást vagy a vércukorszintet. A depressziós szűrés egyik legismertebb módszere a WHO-5 kérdés-sorozat. Ez a kérdőív könnyen használható, hiszen rövid, mindössze 5 kérdésből áll, és pozitív megfogalmazásokat tartalmaz, melyre egy 5-ig terjedő skálán kell választ adnunk. Amennyiben 13 vagy attól kevesebb pontszámot érünk el, akkor bizony megállapítható, hogy depressziós epizód áll fenn.

 

Arról azonban, hogy nálunk milyen módszert alkalmaznak majd, hogy kiderítsék, fennáll-e a depresszió veszélye, vagy az melyik stádiumában van, nem szól a fáma. Mindössze arról olvastam, hogy majd felveszik a páciensektől azokat az adatokat, amelyek alapján megállapítható a depresszió tünete...

 

A WHO adatai szerint, a depresszióban szenvedő emberek közel 70 százalékánál visszatérő depresszióról beszélhetünk.

 

Persze feltehetjük a kérdést, ha a leírtak alapján magunkra ismertünk, hogy akkor mi a megoldás?! Azt kell, hogy mondjam, amit mindannyian tudunk, de mégsem akarjuk magunkban tudatosítani: a mozgás minden téren megtérülő befektetés. A mozgás nem csak a tartós egészség kulcsa, de a stressz levezetésének leghatékonyabb eszköze is, amely egyidőben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat és a legkülönbözőbb egészségi problémákon is képes javítani.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon