Az örök értékek védelmében

A kupuszinai székhelyű, Gyuszi nevű, regionális jellegű környezet- és szellemi örökségvédő civil szervezet friss energiát hozott a régió hagyományos és nagy múltú egyesületeinek, civil szervezeteinek sorába.

A közös hobbinak hódoló baráti és közösségileg elkötelezett emberekből álló társaság szervezetté alakult formája ellenére nem rendelkezik hierarchikus felépítéssel, a tagok önkéntesen, kedvük, idejük szerint vesznek részt a munkában. Tevékenységükről a magát ügyvezető elnöknek nem szívesen nevező Buják János és az egyik legaktívabb alapító tag, Péter István mesélt.

Buják János: Valamennyien már korábban is végeztünk közösségi munkát egyéb szervezetek, egyesületek berkeiben. A természetet mindannyian szeretjük, és elkötelezett védelmezői voltunk mindig is. Emellett nem vetjük meg a gasztronómiai és sportélményeket sem. Minden adva volt ahhoz, hogy a kedvtelésből határozott cél legyen. Idővel úgy döntöttünk, szervezeti formát veszünk fel, amely lehetővé teszi a különböző határozott célok megvalósítására irányuló pályázást is.

Péter István: Ennek ellenére megmaradtunk egy, a különböző rangsorolási és feladatkör-elosztási kényszert nélkülöző civil szervezetnek, amely számos területen kifejti tevékenységét, immár pályázni képes módon. Az elmúlt két évben több projektumot is megvalósítottunk, hála a Bethlen Gábor Alap támogatásának. A Bethlen Gábor Alapnál pályáztunk és nyertünk kenukat és fényképezőgépet is.

 

Ennek köszönhetően lehetővé válnak a nagyobb vízitúrák, és minden  aktivitásnak a dokumentálása, ez aztán felkerül a közösségi oldalakra. Rendszeresen hírt ad rólunk a Nyugat-Bácska Portál, s bízunk abban, hogy ezáltal felébresztjük és éberen tartjuk a településről és környékéről külföldre, messzi tájakra költözött hazánk fiainak, lányainak honvágyát is. Bemutatjuk nekik, milyen értékeket hagytak itthon, milyen ,,kincsek” várják haza őket. A túrák nem titkolt célja a lehetséges turista- és vízitúra útvonalak felfedezése, feltérképezése, különböző jellegű vízitúra útvonalak kialakítása. Eltérő ,,fokozatúak” ugyanis a helyek, vannak gyerekbarát, családi túrákra és különleges, ,,nehezebb” vízi élményszerzésre alkalmas útvonalak is.

Buják János: Vízi és szárazföldi túráink során olyan értékekre lelünk, amikről sokszor a helyiek sem tudnak. Jó példa erre a kissztapári Pannónia-szobor, amelyet még Türr István (Baja, 1825– Budapest, 1908) altábornagy emeltetett. Rendkívül megrongált állapotban van, felújítása azonban még várat magára, de dokumentáltuk és bekerült a terveink közé.

Péter István: A Bethlen Gábor Alapnál történt sikeres, Hogy unokáink  leborulhassanak nevű pályázatunknak köszönhetően kupuszinai köztéri, szakrális műemlékek sokaságát sikerül felújítanunk. Heten, nyolcan, tízen nekiveselkedünk és egy délután alatt felújítjuk, új színekbe ,,öltöztetjük” az adott műemléket. Vannak azonban olyanok, amik alaposabb munkát, akár újrafalazást, mesterembert igényelnek. Mindezek a későbbiekben, új anyagi források függvényében kerülhetnek sorra.

Megpályáztunk, eddig sajnos sikertelenül, egy projektumot,  amely a környékbeli, nem kifejezetten magyarok lakta települések elsősorban magyar vonatkozású műemlékeinek feltérképezésére irányulna. Ezeket fotók által dokumentálnánk. Bízunk benne, hogy hamarosan erre a munkafolyamatra is találunk anyagi forrást. A kupuszinai, már felújított köztéri, szakrális emlékek szintén állandóan ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, ezért a felújítási munkálatokat csaknem megállás nélkül végezni kell. Reményeink szerint a fiataljaink példát vesznek rólunk és lesz utánpótlás.

 

Buják János: Nagyon jó kapcsolatot tartunk fenn a falu egyéb civil szervezeteivel, egyesületeivel. Például nemrégiben vásároltunk, tettünk rendbe egy tulipánosszekrényt a helyi Tájmúzeum részére. Az aktuális munkafeladat pedig egy eredményes pályázat lebonyolítása, amelyet Apatin községhez nyújtottunk be, és a település rendezésére irányul.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon