Az érzés fogva tart

Fotó: Tóth Lívia, Hét Nap

Kevés olyan helyzet van, mely ennyire megragad és napokig követ. Nem enged mást gondolni, visszatér a fejembe képek, dallamok és érzés formájában.

Ilyen hangulat kerített hatalmába pénteken, szeptember 20-án Zentán. Zentának eleve különleges hangulata van, erőteljesen összehozó és közösséget teremtő hangulata. Aki egyszer ezt az érzést megtapasztalta, többet nem tud szabadulni a gondolattól. Az emlékévnek köszönhetően együtt tudtunk most ünnepelni, ahogy máskor is, amikor nemzetünk összetartásáról van szó.

A Tenkes kapitánya a Magyarság Háza és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében érkezett Zentára.  A Magyar Országgyűlés 2019-re II. Rákóczi Ferenc emlékévet hirdetett és ennek keretében a Magyarság Házát kérte fel arra, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című nagyszabású színpadi produkciójának megszervezze tizenegy állomásos körútját. Így jutott el Zentára is, a zentai Sportcsarnokba ez a fantasztikus táncos-énekes produkció.

Maga a történet a  dicsőséges Rákóczi-szabadságharc idején játszódik Dél-Baranyában. 1704-ben Bécsben Eberstein báró ezredest azzal bízza meg a Haditanács, hogy verje szét a Siklós közelében hadműveleteket folytató kuruc sereget. Ami számomra, gondolok itt az idősebb generációra, teljesen meglepetés volt, hogy a filmbeli események hitelesen jelentek meg a produkcióban. Kacagtam a jeleneteken, elmerültem a sárfürdőben, a labancok felsorakozásán és még megannyi pillanat ragadt magával.

Szemeim előtt lejátszódtak a régen látott film jelenetei, a kiváló színészek nevei: Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Pécsi Ildikó, Kibédi Ervin és a még megannyi színvonalas színészi teljesítmény. A Tenkes kapitánya 1963-ban készült, 1964-ben vetített 13 részes, fekete-fehér magyar televíziós filmsorozat, amelyet Örsi Ferenc forgatókönyve alapján Fejér Tamás rendezett. Zenéjét Vujicsics Tihamér komponálta. Ez volt a Magyar Televízió első és egyik legsikeresebb filmsorozata. A sorozat a magyar televíziózás hajnalán készült, máig meghatározó sorozatként.

 Zsuráfszky Zoltán rendező, koreográfussal együtt éreztük, hogy 15 millió magyar táncegyüttesét láttuk, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója elmondta, hogy a zentai bemutató a turné negyedik állomása, és hogy a tizenegy helyszín közül mindössze kettő magyarországi, a többi kilenc határon túli. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy a közönség az egész Délvidékről érkezett. A rendezvényre a Tisza mentéről, Újvidékről, Szabadkáról, Zomborból, Nagybecskerekről is érkeztek. 

Csak köszönettel tartozunk a szervezőknek, a kivitelezőknek, a megálmodóknak. Valóban egy pillanatra 15 millióan voltunk a Sportcsarnokban. Több mint 2000 ember állva tapsolta a produkciót. Ez az az érzés az, ami fogva tart! Az összetartozás érzése, a kultúrába mélyen gyökeredző nemzeti tudatunk. Ez az, ami nem hagy nyugodni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek