Sajtos, mézes, diós töltött mini sütőtök

A tavasz után az ősz a legszebb évszak a piacokon. Roskadoznak a Tejpiacon a pultok a szebbnél szebb gyümölcsöktől, zöldségektől. Nem tudok velük betelni. Az illatuk, textúrájuk, formájuk, színük mind-mind hatással vannak rám, felvidítanak és az életörömet sugározzák. A  milyen jó élni érzését kapom tőlük. 

Az utóbbi években annyi féle és fajta sütőtök jelent meg a piacon, hogy felsorolni sem tudnám. Sok termelő csak a magjáért termeli ezeket a kis szépségeket, magát a termést pedig apró pénzért osztogatják. Édes, szaftos termésük azonban sok mindenre felhasználható, például lekvárt is lehet főzni belőle. Megsütve olyan ízük van egyes tököknek, mint a gesztenyének. Krémlevesnek pedig fantasztikusak. 

Ez alkalommal is egy igazi ínyencséget hoztam. Alapvető hozzávaló a mini, kerek, formás, sárga és bordázott sütőtök.

Levágom a tökök kalapját és sajtot, diót, pirított tökmagot töltök a közepükbe, majd kisütöm őket. Friss, ropogós héjú kenyérrel kell fogyasztani egy nagy pohár fehér, száraz borral, de egy friss, lendületes Rose borral is nagyon finom tud lenni. A sajt legyen roquefort, de lehet lágy camembert vagy egy lágy kékpenészes sajt is. Adjunk hozzá egy kanál mézet és sok-sok pirított diót!

Mennyei! Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek