Mi a magyar pörkölt igazi titka?

Sokszor hívnak zsűrizni. Korábban szívesen jártam, ma már nagyon meggondolom, hogy hol vállalok ilyen jellegű feladatot. Nem könnyű a zsűrizés, főleg ha objektív módon szeretnénk osztályozni. Benke Laci bácsival volt szerencsém sokat dolgozni. Itthon és Magyarországon, Karcagon a híres birkapörkölt versenyen is zsűriztem nagy mester szakácsokkal, hallgatva őket, figyelve zsűrizés közben.  Sokat megtanultam.

A napokban Szabadkán, Makhetesen jártam. Jó hangulatban zajló családi hétvége volt, a főzőverseny témája pedig egy bográcsban főtt szarvas pörkölt volt, köretnek nokedli. Már sokszor tapasztaltam, hogy mi Vajdaságban keverjük a fogalmakat. Egy jó gulyásleves sok zöldfűszerrel, zöldségekkel, ritka lével, csipetkével, vagy például egy jó paprikáscsirke, krumplival, bő lében uborka salátával, nem azonos egy magyaros pörkölttel. Magyar séfek, ha nálunk zsűriznek, mindig csodálkoznak, hogy a vajdaságiak keverik ezeket a fogalmakat. Aztán a kevesebb néha több elve itt is érvényesül. Nem szabad agyonfűszerezni, főleg nem idegen fűszerekkel, mert elnyomja a hús természetes ízét. Haragszom, ha valaki azt mondja, hogy az én birkapörköltemet mindenki szereti, mert azon nem érződik, hogy birkából van. Akkor minek főztél birkát, ha csak épp a birka ízét szeretnéd benne elnyomni?! Egy sertéspörkölt versenyen, valahol itt Vajdaságban, egy versenyző jó sok kakukkfüvet dobott a pörköltbe. Amikor megkérdeztük, hogy miért kakukkfű, akkor elkezdett esküdözni, hogy ő nem, nem tett bele kakukkfüvet, ami teljesen elnyomta a sertés ízét. Majd amikor arra kértük, hogy jó, akkor mondja meg, mit tett a pörköltbe, rávágta, hogy majcsina dusicát! Hát igen, elmosolyodtunk, azóta ez az eset szálló anekdota lett köztünk. Ilyen még a babérlevél, boróka bogyó, vagy köménymag, de a vörösbor, paradicsom, paprika mennyisége is ha sok, nem tesz jót a pörkölt ízvilágának. Dominálni fog benne, amit nem szeretnénk. Ha sok a paradicsom és bor, megsavanyítja, vagy a sok hagyma megédesíti a pörköltünket. Hagyományos magyaros ételünk elkészítése igazán nem bonyolult, de akár bográcsban, akár lábosban főzzük, nem árt odafigyelni pár apróságra, hogy a hús omlós, a szaft pedig sűrű legyen.

Első lépés a hús kiválasztása. Figyeljünk oda! A legszaftosabb pörköltet marhából lehet főzni, pl. hátszínből, fartőből, lábszárból, vesepecsenyéből. Más állatok húsából is zsírosabb, inasabb részeket vásárolj, pl. lapockát, csülköt, nyakat vagy legalább is keverjük a száraz húsrészekkel. Legjobb keverve, továbbá adhatunk hozzá többé-kevésbé csontos apró húst, valamint a szaft szempontjából előnyös magas kollagéntartalmú pofát. Ha a csontokat a végén ki is vesszük, de nyugodtan főzzük bele, mivel a csontok nagyon jó hatással vannak a pörkölt ízvilágára.  A húst mindig a rostokra merőlegesen szeleteljük fel – máskülönben szálas marad és rágós lesz –, vágjuk kockákra. A kisebb darabok gyorsabban, a nagyobbak lassabban puhulnak.

Az indításnál fontos a zsiradék. Olaj helyett használjunk inkább sertészsírt vagy valamilyen állati eredetű zsiradékot, mert kihozza a hagyma és a paprika valódi aromáját. Legjobb a füstölt szalonnából kiolvasztott zsír, ami finom füstös ízt ad az ételnek.

A hagyma ne legyen sok, de kevés sem. A sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. 1 kg húshoz elegendő kb. 2 közepes fej – 3 nagytól már édeskéssé válik a pörkölt. Aztán felesleges nagyon apróra kockázni, végül úgy is szétfő az ételben, ha csak csíkokra vágjuk. Az elején kb. 10 percig kell pirítani-fonnyasztani a forró zsiradékban. A hagymás alaphoz tehetünk 1 közepes méretű húsos zöldpaprikát és egy paradicsomot (kilónként).

A pörkölt színe és lelke az őrölt pirospaprika. Egy magyar konyhában mindig legyen jó minőségű őrölt pirospaprika, édes és csípős is. Ne a húsra, hanem a forró zsiradékba szórjunk keveset, hogy színezőanyagai és aromája maximálisan kioldódjanak. 1 kg húshoz 1 ek jó minőségű, nem csípős őrölt paprikát adjunk. A legvégén, az utolsó fél órában is adhatunk hozzá egy kanállal, mert élénk piros színével feldobja, gusztusosabbá teszi a pörköltet.

Nagyon óvatosan bánjunk más fűszerekkel! A klasszikus receptekben máig csak só és paprika szerepel. Se fokhagyma, se bors! Azért szabad kísérletezni, de csak óvatosan. Használhatunk más fűszereket is vagy megbolondíthatjuk a pörköltalapot egy kevés fokhagymával, de ne nyomják el a hús ízét. 

Marhához jól illik a borókabogyó, a babér, a majoránna és az oregánó, sertéshez a majoránna, a kömény és a babér, vadhoz a borókabogyó és a babér, csirkéhez a majoránna.  Vörösborral készített pörköltbe ne tegyünk köménymagot, mert túlságosan karakteres lesz az íze. Ezekből csak nagyon keveset és óvatosan. Ha versenyeken veszünk részt, javaslom a teljes elhagyását ezeknek a fűszereknek, mert az igazi séfek mindig az alapreceptet, az alap ízeket, a hús eredeti ízét keresik egy pörkölt alapban.

A pörköltben érzékeny kérdés a folyadék pótlás A pörköltet a paprikással ellentétben kevés vízzel, rövid lében kell főzni. A zsiradékon pörkölődő hagyma és hús enged annyi levet, amennyiben megpuhulhatnak a hozzávalók. Ehhez a lassú-mérsékelt tűzön, fedő alatt főzve a felöntéshez nagyon kevés folyadék szükséges. Ez lehet sima víz, esetleg alaplé vagy húsleves, valamint jó minőségű száraz vagy félszáraz vörösbor. A vörösbor nem érződhet ki a pörköltből, és ha került már bele paradicsom, megkaptuk azt a savasságot, ami segít abban, hogy a húsunk ne főjön szét. Ezért a vörösborral csak óvatosan. Versenyeken is ajánlom elkerülni.

Mi, szakácsok, a versenyeken azt az alapreceptet vesszük alapul, amit Gundel Károly KIS MAGYAR SZAKÁCSKÖNYVÉBEN írt meg:

A színhúst kb. 2-3 cm-es kockákra, a csontos húst 40-50 g-os darabokra, a csirkét 8-10 részre vágjuk. A zsírban a hagymát a marha-, ürü- és vadhúsoknál fonnyasztjuk, a többi húsfajtánál enyhén pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Aztán a húst kevés vízzel vagy csontlével felengedjük, befűszerezzük, és időnként megkeverve, fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk. Ha levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot, és ezzel készre pároljuk.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon