Mákos fánkocskák

Még osztrák tanulmányi éveim alatt készítettek nekem ebből a finomságból, amit egy német nyelvű szakácskönyvben át is mentettem, de legalább 10 éve nem készítettem. Itt volt az ideje, hogy ma délután erre is sor kerüljön.

Lassan közeleg a farsang, újabb fánkrecepttel bővítsük az ismereteinket. Nem komplikált, de egy kis konyhai rutin kell hozzá.

Figyelni kell, hogy az olaj forró legyen, mert megszívja magát olajjal, de arra is oda kell figyelni, hogy túl se hevüljön, mert akkor megég az olaj, illetve a fánkok túlsülnek. A megadott tésztához a mákot ajánlom, mert az eredi receptben is ez van, de én kipróbáltamdióval és azzal is igen finom folt. A diót sárgabarackkal csináltam és sárgabarack pálinkát adtam hozzá. Az is nagyon finom volt! 

Tiroli mákos és diós fánkocskák

Hozzávalók: 
125 ml fehérbor
120 g Liszt
3 tojássárgája
csipet só
3 tojás fehérje
20 g kristálycukor

A töltelékhez:
60 g darált mák (dióval is működik)
100 g szilvalekvár
vaníliáscukor
10 g porcukor
1 ek szilvapálinka

Elkészítése:
A töltelékhez a hozzávalókat összedolgozzuk és állni hagyjuk egy 10 percet, hogy az ízek összeérjenek. Ezt követően 12 dió nagyságú golyókat formázunk a mákmasszából! A tésztához, amibe majd belemártjuk a mákgolyókat és forró olajban kisütjük elkezdjük előkészíteni. A kimért fehérborhoz hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját és egy sima, sűrű tésztát keverünk ki belőle. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, lassan adagolva hozzá a kristálycukrot. Ezt követően óvatosan aláemeljük, keverjük a tésztánkhoz. Magas falú edényben olajat hevítünk és a mákgolyókat megmártva sűrű tésztába forró olajban aranysárgára kisütjük. Papírszalvétán hűlni hagyjuk. A tányérra csoki, vagy vanília sodót készítünk, de egy finom gyümölcs szósz is nagyon finom lehet, amire porcukorral meghintett fánkocskákat helyezünk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek