Csotros kalács Kelebiáról

Aki emlékszik Borbás Marcsi kelebiai felvételére, emlékszik Tünde csotros kalácsára is. Méz, dió és keltkalács felsodorva.

A napokban ismét elkészült ez a csodálatos édesség. Ősszel különösen jól esik ez az embernek. Szüret, egy jó pohár must, diós, mézes édesség illik ilyenkor a hideg reggelekhez és estékhez. Borbás Marcsi itt járta óta egy szép karriert futott be ez a kalács, többek között Marcsi szakácskönyvében is megjelent a receptje.

Íme, most a Jó Reggelt Vajdaság olvasóinak is ajánlom figyelmébe.

Hozzávalók:
½ kg liszt
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 tojás sárgája
2 ek. cukor
diónyi olvasztott vaj
½ kg méz
darált dió

kristálycukor

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, abban futtatjuk fel az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a tejet, a tojások sárgáját, a cukrot, majd dagasztani kezdjük. Mikor majdnem kész, beledolgozzuk az olvasztott vajat is. Letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, óvatosan átgyúrjuk és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát csíkokra vágjuk. A nyújtódeszkára kristálycukrot szórunk és a csíkokat a kristálycukorba mártva, egyesével, mindkét végénél fogva ellentétes irányba megtekerjük és olvasztott vajjal kikent tepsibe helyezzük, úgy, hogy a tepsi közepétől kezdve csiga formában egymáshoz illesztjük a darabokat, míg kitöltik a sütőedényt. Ne rakjuk őket túl szorosan egymás mellé, mert még egyszer kelesztjük, és sütés közben is növekedni fog még a tészta. Mielőtt előmelegített sütőbe rakjuk, kicsit még pihentetjük a kalácsot, majd 20-25 perc alatt süssük készre.

Miután szépen megpirult, melegen bőségesen meglocsoljuk mézzel és megszórjuk darált dióval.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon