Újra szeptember!

Lassan indul a visszaszámlálás, kezdődik az iskola.

A 2019/20-as tanév szeptember 2-án, hétfőn indul. Sok-sok okosság lát ilyenkor napvilágot arra vonatkozóan is, hogyan és mit kell a szülőnek tenni. Vajon mi az iskola feladata és mi a teendő akkor, ha probléma jelentkezik? Alapvetően csak egy dolgot kell figyelnünk: gyermekünket követni, úgy, ahogyan eddig is tettük. Őszintének kell lennünk magunkkal szemben is, hiszen ez egy új környezet és új lehetőség arra, hogy gyermekünk elinduljon a felnőtté és önállóvá válása útján. 

Csak néhány ismérvet emelnék ki.

Nagyon fontos a gyermek szociális érettsége.

Fontos, hogy egy gyermek mennyire képes a közösségbe beilleszkedni, hogy mennyire képes a közösség szabályaihoz igazodni, hogy társaival való viszonyában milyen stratégiákat és taktikákat alkalmaz, hogy megtanult-e már bizonyos mértékig kompromisszumot kötni. Ezek a tulajdonságok alapvetően befolyásolják a gyermek viselkedését, hiszen tulajdonságai új helyzetben, új környezetben, illetve többnyire ismeretlen társaságban fokozatosan felszínre kerülnek. Vannak, akik uralkodni próbálnak a többi gyermek fölött, míg mások teljesen alárendelik magukat egyes társaiknak. Egyik véglet sem jó. Akik nincsenek hozzászokva a közösséghez való igazodáshoz, az esetleges konfliktus megfelelő kezeléséhez (mert pl. nem jártak óvodába, vagy csak rendszertelenül), azon gyermekeknek komoly nehézségeik támadhatnak. Okolhatjuk később a pedagógusokat is, ha elszabadulnak az indulatok, de sose feledjük: a pedagógus négy, esetleg nyolc évig kíséri gyermekünket.

A nehezen alkalmazkodó gyermekeknek pedig mindig több problémájuk adódik az iskolában is.

Az iskolai munkát a viselkedési, magatartási nehézségek zavarják a legszembetűnőbben. Ne engedjük el a gyermekünk kezét! A gyakori negatív értékelés, esetleges büntetés ellenállást, agressziót válthat ki a gyermekből.

Nagyon fontos, hogy a szülők fokozott figyelemmel kövessék a gyermek teljesítményeit és észleljék a viselkedésében, magatartásában megmutatkozó legkisebb változásokat. A szülő ugyanis kiváló megfigyelő, kutató és felfedező. Használjuk ezeket a tulajdonságokat! Ez ugyanis a legjobb "műszer", mely rögtön jelzi, ha valami nincs rendben. Beszélgessenek rendszeresen a gyermekkel, hogy elmondhassa, kibeszélhesse problémáit, sikereit, új baráti kapcsolataiban adódó konfliktusait, örömeit.

Osszuk meg a problémáinkat másokkal: gondolok itt a pedagógusra, szülőtársainkra és a pszichológusra. Ne reménykedjünk abban, hogy a felmerült viselkedési változás majd magától el fog múlni.

Adjunk magunknak esélyt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon