Téli foglalkozások, táborok

Lassan, de biztosan vége vannak az ünnepeknek. Lecsengenek a nagy összejövetelek, fogadások és maradnak az úgynevezett szürke hétköznapok. Melyek nem is igazán  szürkék, tőlünk függenek, hogy mit teszünk napjainkba, mivel dúsítjuk saját magunk élményeit és közösségünknek is így hasznos tagjai lehetünk. Nem mellékes a szakmai továbbképzés és az sem elhanyagolható, hogy gyermekeink, tanulóink milyen többlettudásra tesznek szert.

Művelődési intézményeink folyamatosan foglalkozásokat szerveznek gyerekeknek, fiataloknak, iskoláink pedig téli táborokkal rukkolnak elő.

Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy kinek milyen az affinitása, kinek milyen foglalkozás válik hasznára. A játék az alkotás örömet okoz gyermeknek is és felnőttnek is, habár a felnőttek nehezen szakítanak időt erre a tevékenységre, de ha egyszer megízlelik, akkor valóban az önkifejezés, a közösség és a jellem épülésére szolgál.

A téli szünet alatt szinte mindegyik városban és faluban szerveznek foglalkozásokat. Gyermekeink válogathatnak, hova és milyen időtartamra mennek el és vesznek részt a műhelymunkákban.

Íme néhány lehetőség.

Az informatika jelenleg az egyik legnépszerűbb tudományág és ezernyi lehetőséget tartalmaz gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Az InGenium Alapítvány és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és kollégium szervez. Lehet a  természettudományok és művészetek között választani. A tábor bentlakásos és esténként drámapedagógiai foglalkozásokat is tartanak az érdeklődőknek. Az igazi tábor hangulat az esti programokon alakul ki, ahol együtt és újra együtt lehetnek diákok és tanárok.

Nem csak a gyerekek mehetnek téli foglalkozásokra, hanem a pedagógusok is.

A Magyar Tannyelvű Tanítói Kar is Téli Egyetemet hirdetett sokadszor rendhagyó módon három helyszínen  Szabadkán, Magyarkanizsán és Muzslyán. Itt is a kollégák a különböző témákból válogathatnak, vagy szélesíthetik tudásukat a kompetenciák fejlesztéséről, a problémamegoldó gondolkodásról, az e-naplók használatából valamint a robotok alkalmazásáról szerezhetnek tapasztalatokat az óvodától az iskoláig.

Nem utolsó sorban pedig itt a tél, az időjósok szerint még havazni fog, tehát ki lehet használni a tél nyújtotta lehetőségeket. Nem kell túl sok fantázia hozzá, hiszen a hó és a hideg időjárás adja a lehetőségeket. Szánkózás a domboldalon, korcsolyázás ahol van rá lehetőség, de egy egyszerű séta is megteszi a hatását, ha együtt vagyunk gyermekeinkkel és a családdal. Otthon is szervezhetünk téli tábort, foglalkozást gyerekeinknek és magunknak is.

Az együtt töltött idő, lehet az barátokkal, kollégákkal vagy a családdal felejthetetlen élményeket ad mindenkinek. Ezek lesznek azok a pillanatok, melyeket majd különböző helyeken mesélünk és büszkék leszünk rá, hogy téli foglalkozáson vagy táborban voltunk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon