Távlatok, avagy változások a felvételiben

Ha minden igaz és a reformok folytatódnak az oktatási rendszerben, akkor 2021-től a végzős középiskolások egységes érettségi vizsgán vesznek részt, ami egyúttal a felsőoktatási intézményekbe való bejutást is jelenti, valójában ez lesz a felvételi is. Jelenleg is zajlik a diákok felkészítése, de ez nem zárja ki egyes szakok esetében az alkalmassági vizsgát.

Az elkezdődött reform folytatódik, jelenleg a középiskolák második osztályába járnak azok a diákok, akik először tehetnek közös érettségi vizsgát. Valójában ez azt jelenti, hogy nem kell még egy külön felvételi vizsgát tenniük az adott egyetemen. Ez mindenféleképpen jót jelent, hiszen az érettségi után nem szükséges az egyetemi felvételire összpontosítani. Bízzunk abban, hogy az előttünk álló két év rendezi a még számtalan megválaszolatlan kérdést. Az egyik legégetőbb kérdés, ami felmerülő pedagógusban, tanulóban és szülőben is, az osztályzatok. A tantárgyi követelmények le vannak fektetve és az osztályzás a szubjektivitástól függetlenül azért tárgyilagosan is meghatározható, többé kevésbé. Mert ugye nem mindegy, hogy mi az átmenő és mi a kitűnő osztályzat értéke. Szabadkán, Zentán vagy épen Újvidéken a gimnáziumban remélhetőleg ugyan az a matematikából, történelemből vagy más tantárgyakból adott felelet értéke.

Az illetékesek ígérete szerint, a mostanában beindított középiskolai reformok ezt segítik elő, hogy mindegyik középiskolás, gimnazista egyenlően férjenek hozzá a felsőoktatási intézményekben a tudáshoz.

Az érettségi három részből fog állni.

Tesztet fognak kitölteni nyelvből és irodalomból, anyanyelven a tanulók, azon a nyelven melyen az oktatás folyik, a második rész a matematikai felkészültségről ad számot. A harmadik rész lesz a legizgalmasabb. A tervek szerint egy hat tantárgyból álló tantárgy listáról választhatnak a szakközépiskolások, valamint a művészeti iskolákba járó tanulók is hat tantárgy listáról választhatnak, ami a képességi, vagyis szakvizsgát jelent.

Ami biztosnak látszik már, hogy az anyanyelvi irodalmi és a matematikai vizsga mindenki számára egyforma lesz, a harmadik részből, ami a tantárgyak listáját jelenti az adott felsőoktatási intézmény, főiskola vagy egyetem írja elő.

Minden változásnak vannak előnyei és hátrányai is. A nagy pozitívuma, hogy csak egy nagy eseményre kell koncentrálni és nem kell elkezdeni az előkészítőket az egyetemen már februárban és hétvégeken járni rendszeresen. Ez a rendszer egyenesen feltételezi, hogy az iskolai munkát komolyan kell venni tanulónak, pedagógusnak és a szülőnek is.

A megváltozott felvételi 2021-ben nem csak az oktatási intézmény felelőssége lesz!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon