Tanácsok iskolai traumák ellen

Az elmúlt időszakban sok-sok cikk, hozzászólás jelent meg az iskolai traumákról. Úgy gondolom, egy kicsit túl van ez a történet prezentálva.

Alapjában véve nagyszüleink is jártak iskolába és még is felnőttek és képesek működni a világban. Annak idején például, amikor a televízió megjelent, a rádió alkonyát jósolták, majd szépen mindenki megtalálta a helyét a világban. Amikor én voltam kisiskolás, a tanítók a televízió ártalmairól beszéltek, majd a világháló negatív tartalmairól szólt az előadás. Ma a komplex média hatása a téma. Az én gondolatvilágomban mindennek meg van a maga helye. A pedagógustársadalom lassan átalakul, az elmúlt évtizedek nehézségeit, akadályait lassan átugorják, vagy újabb kihívásokra kell választ találni. Nem egyszerű a feladat.

A szakirodalom külön tárgyalja az iskolai traumákat, diákszemszögből. A pedagógusi meglátás háttérbe szorul. Többször és több helyen hangoztattam már, hogy nem mindegy, hogy milyen hangsúllyal toborozzuk a diákokat különböző tevékenységekre, mert ha lelkesen állunk mi magunk is a feladathoz, akkor a diákok is hasonlóan fogják fel a feladatot. Nagy a pedagógus felelőssége.

Ne feledkezzünk meg az életkori sajátosságokról sem.

A kisiskolás kornak nem az egyhelyben ülés a sajátossága, ráadásul csöndben. Való igaz, hogy bizonyos szabályokat meg kell tanulni, egymásra figyelést, mások tiszteletben tartását és még sorolhatnám, de a pedagógusi eszköztár, ha a kolléga igyekszik, akkor számtalan eszközt tartalmaz ennek a problémának az áthidalására.

Sajnos ma is találkozni az úgynevezett maximalista pedagógussal, aki csak letanítja a kötelező anyagot és az előírásoknak megfelelően vissza is kéri azt. A tanáriban elképedve meséli, hogy ez meg ez a gyerek rendetlen és nem is alkalmas semmire. Csak egyszer tegye fel a kérdést, hogy mit tesz Ő, a nagy pedagógus a gyermek érdekében?!

Az igazi pedagógus az, aki több szempontot is figyelembe vesz, mozgatja a gyerekeket és a mozgáson, mozgattatáson keresztül ismerteti meg a világot. Ezzel elkerülve a felesleges időpocsékolást.

Az alapvető feladat a gyermek-szülő-pedagógus kapcsolata. Ha ez működik, akkor korán felfedezhetők a problémák és azok kezelhetők is.

1. Iskolai fóbia

Háttérben az iskolától, a tanártól, az osztálytársaktól való félelem, vagyis a társas kapcsolatok zavara áll. Ilyenkor más félelem is kimutatható, ezek a gyerekek általában félnek még az állatoktól, sötéttől, idegenektől stb.

2. Iskolai elmaradás

Arról van szó, amikor az iskolai követelmény és a gyerek értelmi szintje között nagy az eltérés. Itt a megoldás nem más, mint hogy fogadjuk el a gyereket azzal a képességgel, amivel a világra jött. Lemaradás okozta visszaesés (rossz alapokkal indult, nem tudja behozni a lemaradást), megoldás: segítsük a lemaradás behozásában. Túlzott nagy létszámú osztály is oka lehetett régen az elmaradásnak.

3. Iskolai kudarc

Intelligencia- defektus miatt is felléphet, amit sose tud behozni a gyerek. Kudarcok oka lehet: nevelési hiba, testi adottság, iskolai kifáradás, pszichés zavar.

Az iskolai traumák egyaránt érinti a gyermeket, a szülőt és a pedagógust is.

Ismerjük meg egymást, hiszen csak így tudunk segíteni másokon, magunkon, a ránk bízott gyermekeken.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon