Szülői értekezlet

Az utóbbi időben a szülői értekezletek megpróbáltatást jelentenek szülőnek és pedagógusnak egyaránt, természetesen tisztelet a kivételnek. Gyakran tapasztaljuk, hogy a meghirdetett értekezleten a szülők beülnek gyerekeik helyére a padba és elkezdenek úgy viselkedni, mint a gyerekek, vagy rosszabb esetben passzivá válnak.

Ebben az esetben a pedagógus szinte észrevétlenül átveszi a frontális adatközlő szerepét. Unalmassá és egyhangúvá válik a megbeszélés és teljesen elvész a partneri kapcsolat pedig arra szükség lenne.

Azonban hangsúlyozni kell, hogy az értekezletek valóban egyik eszköze a szülőkkel tartott kapcsolatnak, de nem az egyedüli. Ezt a tényt a szülőkkel is tudatosítani kell. Szükségtelen bevárni az összejövetelt, mert hatékonyabban lehet a kommunikációt folytatni, ha folyamatosan tartják a kapcsolatot az iskolával.

Több lehetőség is fennáll a vitás kérdések, problémák megoldására. Ebből csak néhány ízelítő: osztályfőnöki fogadóóra, tantárgyi fogadóóra, szülők tanácsa és ha ez nem elegendő pedagógusaink az előre leegyeztetett és megbeszélt időpontban állnak a szülők rendelkezésére.

A szülői értekezlet szervezésében nagyon fontos, hogy előre tervezzük a tematikákat. Tömérdek információt kell átadni az osztályfőnököknek. Érdemes a befizetésekre, a dátumokra a különböző szülői kötelezettségekre összesítő nyomtatványt készíteni, így átláthatóbb és könnyebben követhető minden résztvevő számára. A fórum pedig nem válik parttalan, egyoldalú kommunikációvá.

Az időkeretet is meg kell szabni, másfél óránál ne legyen hosszabb, mert akkor már a koncentráció lankad és teljesen elveszíti értelmét az összejövetel.

Az osztályközösség közös döntéseihez szükséges a szülők együttműködése is, így közösség formáló ereje is van. Nem mindegy, hogy megtudjuk-e vitatni tárgyilagosan az osztályban jelentkező problémákat és megfelelő döntéseket tudjunk hozni.

Érdemes felbontani az osztály ülési rendjét, mert így szabadabbá válhat a közlés. A felmerülő problémákat pedig kisebb csoportokban, 4-5 fős teamban lehet megoldani, aminek előnye, hogy kisebb csoportban hamarabb megnyílnak az emberek, Természetesen utána szükséges a csoport prezentációja, a probléma részükről történő megoldási javaslata. Így lehetőség nyílik arra, hogy mindenki véleménye figyelembe legyen véve. Ezzel részben kizárható az a szomorú tény, hogy szülői értekezlet után, pontosan „tudjuk” a felmerült gond megoldását.

Ha olyan jellegű gond jelentkezett, mely már meghaladja a tanító vagy a tanár lehetőségeit, akkor vonjunk be kollégákat a megoldásban, vagy csak egyszerűen a tájékoztatásba. Ez a momentum elősegíti, hogy tárgyilagosabb információkat kapjanak a szülők és valójában sokkal könnyebb nekünk is, mert erősíti a kollégák közti kommunikációt.

Segítsünk egymáson, hiszen közös a cél!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon