Rákóczi 2019

Аz idei év II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékéve. Számunkra ez kiemelkedő jelentőségű, minden emlékév.

Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza az anyaországon belüli és a hátáron túli magyarság rendezvényeit, melyek méltó emléket állítanak a fejedelemnek és a szabadságharcnak. Útmutatást ad a ma élő magyarságnak a fejedelem, mert igaz elbukott a szabadságharc, de az általa vezetett ország nem olvadt be a Habsburg Birodalomba és a olyan eredményeket vívott ki, melyek ma is megszívlelendők.

Példaértékű nem csak a határon túliak számára, hanem minden magyar számára elgondolkodtató II. Rákóczi Ferenc fejedelem kitartása, emberismerete és a nemzetről vallott kiállása.

A Rákóczi Szövetség méltóan képviseli ezeket az eszméket a határon túli közösségekben is. Pályázatok, felhívások és programok sokasága színesíti a szövetség munkáját. Természetesen a határon túli közösségek munkáját segítve ezzel.

Az egyik ilyen a 2016-ban indított Kárpátaljai utaztatási program. Ez a program a Kárpátalján élő magyar közösségek elősegítésére indult.

Támogatást kaphatnak családszervezetek, egyházi közösségek, tantestületek, nyugdíjas egyesületek.

A célja ennek a tevékenységnek, hogy a magyar-magyar kapcsolatokat meg erősítsük, testvértelepülései kapcsolatokat alakítsunk ki és az ott élő magyarokat lelkileg is erősítsük meg.

Igaz a következő kiírás csak a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei szervezetei vagy azok ifjúsági szervezetei. De valójában be lehet kapcsolódni a szövetség munkájába, mert az nyitott és kultúránk alapértékeit érvényesíti. A pályázat célja, hogy minél több helységben megemlékezzenek a Nagyságos Fejedelemről.

A Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapjára is pályázat jelent meg, hasonlóan, mint az előzőnél itt is csak a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei szervezetei vagy azok ifjúsági szervezetei pályázhatnak. Számunkra ez a dátum nem sokat jelent, de ahogyan ők is mi is részesei vagyunk a magyar sorsnak. Függetlenül, hogy melyik tájon, vidéken, országban élünk a nemzetünk, anyanyelvünk, gondolkodásmódunk összeforraszt bennünket. A Beneš- dekrétumok következtében, az akkori Csehszlovákia területéről százezer magyart telepítettek ki, szülőföldjéről, a kitelepítés 1947. április 12-én kezdődött, érdemes erről az eseményről minél többet megtudni a Kárpát-medence más területein élő honfitársainknak is.

Az egyik legnépszerűbb pályázata a Diákutaztatási program. Felemelő hallani, látni, hogy a középiskolások nyakukba veszik a világot, még ha jelképesen is és testvériskolájukba utaznak és megemlékeznek nemzetünk számára fontos eseményekről. Az 1849-48-as szabadságharcról, a Nemzeti Összetartozás napjáról és az Október 23-i forradalomról. Észrevétlenül erősítik azokat a láthatatlan kötelékeket, melyek ezeréves múltra tekintenek vissza.

Rákóczi 2019. Éljünk az általa nyújtott lehetőségekkel, Nagyságos Fejedelmünk még több száz év után is megjelöli számunkra a méltó utat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon