Pedagógusnak lenni

Az elmúlt években az oktatási rendszer reformjai, gondolok itt az általános és középiskolákra, igen nagy kihívás elé állította pedagógusainkat.

A szakiskolák megújítása, a gimnáziumok reformjai, és nem is beszélve az általános iskolák teljeskörű reformjairól,  melyek már folyamatosan tartanak. Ezek a feladatok helytállást igényelnek, tartást és megpróbáltatást is. Tartást, mert a klasszikus értelemben vett pedagógus lassan, de biztosan átalakul. Lehet, hogy gyorsabban kellene, de a körülmények ezt sokszor nem teszik lehetővé. Folyamatosan képzik magukat, hogy a szakmai kihívásoknak eleget tudjanak tenni, mert a törvények és az előírások is sokat változnak.

Nem szabad azt sem megkerülni, hogy a kollégákon nagy a nyomás, adminisztráció, a szülőkkel való munka, valamint a kollégákkal is az együttműködés. És ne feledjük: a pedagógus is ember, neki is van családja és őt is hazavárják, anyaként, apaként.

Az elismerés mindig jól esik, legyen az csak néhány jó szó, vagy dicséret, vagy csak egyszerűen vállveregetés. Elengedhetetlen a jó munkához az iskolában uralkodó légkör is. Ha az iskola vezetői megfelelő hangulatot tudnak teremteni, akkor a kívülről és belülről jövő nyomásokat is könnyebben tudják áthidalni, sőt megoldásokat és válaszokat is tudnak adni. Tapasztalatom azt mutatja, hogy az iskolaigazgatók és munkatársaik lelkiismeretesen végzik a munkájukat, figyelve a legapróbb történésekre is.

Amikor pedagógusi pályára léptünk, lépnek, fontos végiggondolni az elkövetkező időszakot, hiszen az hosszú, rögös és küzdelmes lesz. 

A mindenségben egyedi példányok vagyunk és egyedi küldetést adatott mindnyájunknak. A pályaválasztás során éppen annak a gondolatnak vetettük alá magunkat, hogy mit várhat el tőlünk a közösség, hogyan tudjuk ezt kibontakoztatni az életünkben.Nem feledhetjük azonban, hogy azoknak a fiataloknak is, akiket ránk bíznak a szülők, egyedi küldetést adnak, amely küldetésre a szülőknek és a pedagógusoknak is fel kell készíteniük őt. Azt, hogy ez miről szól, közben kell megsejtenünk, hogy segítsük őket. Természetesen, elsősorban a szülő felelős ebben a helyzetben, hiszen a szülői hivatása erről szól. De példák megfogalmazása és a példaadás a tanár feladata is: így akaratlanul is, ez egyértelműen hat a diákok személyiségére, kiegészítve a szülői mintát.

Ez a felelőssége mindegyik pedagógusnak. Lehet ezt játszva kezelni, és sajnos lehet ezt komolytalanul is venni, csak munkahelynek, de ez előbb vagy utóbb visszaüt.

Aki ezt a hivatást választotta egy életre szóló utazást választott.

Azonban az iskola, az oktatási intézmény nem működhetne a személyzet és a szakmai háttérben dolgozók nélkül. Őket is ünnepeljük, mert igazolást, bizonylatot és még számtalan dokumentációt nélkülük nem tudnánk megoldani.

Szerényen, tiszta szívemből tisztelem mindannyiuk munkáját. Kitartásuk és hozzáállásuk páratlan.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon