Pályaválasztás

Az oktatás jelenleg átalakul, változik, mint minden a környezetünkben. Az iskolának és magának az iskolarendszernek nagy kihívása, hogy alkalmazkodjon a követelményekhez. Nem egyszerű feladat. Folyamatos megfigyelést, nagy tapasztalatot és hozzáértést követel ez a munka.

Az elmúlt évszázadban az iskolák reformja mindig a lakosság és a pedagógus társadalom egy részéből ellenállást váltott ki. Sajnos azt tapasztalom, hogy a negatívumokat emelik ki és nem az előremutató fejlődési lehetőségeket.

A pályaválasztás igen komoly feladat, még ha nem is annak tűnik. A gyermekek intézménybe való belépésük pillanatától ennek kellene lennie az egyik legfontosabb témának. Valójában a családdal együtt kellene azon fáradozni, hogy a nebuló megtalálja a helyét a középiskolában, majd a felsőoktatási intézményben, ennek logikus következménye az, hogy olyan szakmát-életvitelt folytasson, amiben megtalálja saját magát.

Sajnos egyre több esettel találkozom, hogy a középiskola első osztályában félév előtt, rádöbben a tanuló, hogy nem ezt akarta.

Az általános iskolákban szakmai orientációs műhelyeket szerveznek, külön erre a célra előírt program alapján.  Ebben a programban megismerkednek a  felkínált középiskolai lehetőségekkel, valamint, útmutatást kapnak, hogyan és miként tudnak maguk tájékozódni a középiskolai hálózatról.

Alapjába véve ez nagyon szépen ki van találva, mert már a hetedik osztálytól kezdve ennek a programnak futnia kéne. Ez mellé társulnak még a középiskolák bemutatkozása, mely kiváló lehetőség, hogy az ilyen börzéken, megismerkedjenek a kiválasztott iskolával, annak szakaival és profiljával. Több városban szerveznek már középiskolai ismertetőket, itt a szülőnek is lehetősége van, hogy elmenjen és gyerkőcével együtt megismerjék a középiskolás életet. Mondhatnám, hogy ez mind szép és jó, de valahogyan azt érezzük, hogy ezek a dolgok ellaposodtak.  

Zentán egy teljesen új, korszerű és kreatív kezdeményezés indult a BeeHome Közösségi Házban. Karriertervezők című rendezvénysorozat keretén belül, olyan fiatalokat szólaltattak meg akik itthon tanultak és itthon képzelik el a jövőjüket . Az előadáson  középiskolások vettek részt, akik valós képet kaptak a szakma és a továbbtanulás rejtélyeiről.

Ehhez hasonló előadások, melyek fiatalosak és lendületesek, nem pedig iskolaszagú kötelező katedra előadások.

Ezekbe a folyamatokba, gondolok itt az előadásokra, a szülőket is be lehetne vonni, mert végül is a szülő véleménye is fontos.

A közösség számára, pedig mindenki fontos, gyermek, szülő és pedagógus is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon