Öt éves a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Vajdasági munkája (2014-2019)

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának munkatársai, konduktorai olyan O-tól 99 éves korú személyeket mértek és foglalkozásokat szerveztek, akiknek központi idegrendszerük veleszületetten vagy szerzetten sérült. Felnőtt korban inkább egyre gyakrabban előforduló szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke utáni állapotban lévő személyekkel foglalkoztak. Gyermek és csecsemőkorban pedig inkább agyi károsodással születetteket, akik mozgásukban korlátozottak.

A szűréseket 2014 decemberében kezdték meg, majd 2015-ben már elkezdődtek a háromhetes intenzív kurzusok. Összesen 8 kurzust tartottak eddig.

A háromhetes intenzív kurzus a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, a Magyar Kormány támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. –vel közösen valósult meg.

Az intenzív kurzusok a fejlesztő pedagógiai program szerves részei. A Vajdaságban megfogalmazódott az igény a központi idegrendszeri betegségekkel küzdő családok részéről, hogy konduktív fejlesztő módszerrel, Pető módszerrel foglalkozzanak hozzátartozóikkal. Ahhoz, hogy a háromhetes kurzusok sikeresek legyenek, megfelelő szűrésekre volt szűkség. A szűrés abban segíti a konduktorokat, hogy pontosan meg tudják állapítani az idegrendszeri károsodás fokát.

Felnőtt korban inkább egyre gyakrabban előforduló szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke utáni állapotban lévő személyekkel foglalkoztak. Gyermek és csecsemőkorban pedig inkább agyi károsodással születetteket, akik mozgásukban korlátozottak. A Pető-módszer eredményes alkalmazása a központi idegrendszer sérülése miatt vagy velőcső-záródási zavar következtében kialakult dominánsan mozgásfunkció kieséssel vagy zavarral küzdő gyermekeknél és felnőtteknél bizonyítottan eredményes. 

A szűréseket konduktorok végeztek a helyszíneken, valamint az intenzív foglalkozások alatt is végeztek szűréseket.  A szűréseket nyugat-bácskában Zomborban, közép-bácskában Kishegyes, közép-bánságban Muzslyán és a Tisza-mentén Zentán végezték.

Összesen a szűréseken 166 személy lett szűrve, külön az intenzív kurzus ideje alatt 13, összesen: 179 személy vett részt.

Az intenzív kurzusok helyszínei a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ tantermei, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tantermei voltak.

Eddig az intenzív háromhetes kurzusokon 204 személyt foglalkoztattunk, 22 konduktor és 5 hallgató segítette a munkát. A szűréseken még 10 konduktor vett részt az öt év alatt.

2017. június 30-án tartottunk egy csoportfoglalkozást, mely a szülői támogatást segítette elő. Egy konduktor tartotta és 25 személy vett rajta részt.

A foglalkozásokra a következő helységekből vettek részt: Ludas, Bácsszőlős, Csantavér, Szabadka, Újvidék, Péterréve, Óbecse, Kevi, Szenttamás, Temerin, Ada, Bácsföldvár, Magyarkanizsa, Zenta, Csóka, Bezdán, Horgos, Felsőhegy, Topolya, Orom, Belgrád, Bácsfeketehegy, Zentagunaras, Muzslya, Oromhegyes, Nagybecskerek, Torontálvásárhely, Nagykikinda, Küllőd, Bácsgyulafalva,  Bácskossuthfalva és Nemesmilitics.

32 településről jöttek a foglalkozásokra.

Ez egy igazi siker, lehetne azt mondani, hogy a Magyar Nemzeti Tanács sikere, valóban az, de ez mindannyiunk sikere, ez a közösség sikere. Ezért dolgozunk, ez a feladatunk!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon